Gospodarstvo

Spoznajte prednosti, ki jih nudijo delniški trgi

Lidija Selič / finančna svetovalka, KD Skladi
21. 7. 2018, 11.10
Deli članek:

Pohlep, strah, nevednost ali zaupanje kvazi finančnim strokovnjakom in napovedim, vse to so dejstva, ki povzročajo, da lahko vlagatelji okusijo vse spone in padce, ki jih prinašajo finančni trgi. Posledično pa se lahko zaradi svojih odločitev, oddaljijo od svojega dejanskega zastavljenega finančnega cilja in uspeha.

Reuters

Osebni arhiv
Lidija Selič, finančna svetovalka, KD Skladi

Ljudje so samo ljudje, vključno s svojimi čustvi kot so strah, pohlep ali precenjenost lastnega znanja. Vlagatelji so lahko v preteklih 10. letih, na globalno razpršenih delniških trgih, dosegli povprečen letni donos okoli 8 %. Noben drug naložbeni razred (obveznice, denarni depozit, zlato, nepremičnine …) ne nudi takšnih potencialnih donosov, ob visoki likvidnosti premoženja. In tako bo verjetno tudi v prihodnosti. Ampak, če pogledamo realno, je dosežena le tretjina vseh donosov na delniških trgih. Študije dokazujejo, da vlagatelji dosežejo povprečno letno donosnost le približno 3,7 %. Pri naložbah v kombinacijo delnic in obveznic ali pokojninskih skladov, pa znaša povprečna letna donosnost v zadnjih 30. letih le okoli 1,85 %. In kje se skriva preostanek? Odgovor je preprost: provizije, napačni trenutki prodaje in nakupov (nakupi pri visokih tečajih in prodaje pri nizkih tečajih), naložbe z visokimi stroški in produkti, ki ne služijo svojemu namenu, ampak le izdajateljem. 

Prepričani smo lahko, da so in bodo tudi v prihodnosti, naložbe v delniške trge, torej v podjetja, kljub upoštevanju inflacije, likvidnosti, finančnih kriz, državnih dolgov, ena najvarnejših naložbenih oblik. Na žalost pa se za te oblike naložb, še vedno odloči zelo malo vlagateljev. Upam, da se bo v bližnji prihodnosti kaj spremenilo.

In zakaj je tako? Ker veliko ljudi še vedno ne razume, kako finančni trgi v resnici delujejo. Številne finančne institucije še vedno ponujajo le tiste produkte, s katerimi največ zaslužijo in ne tistih, ki jih vlagatelj zares potrebuje. Tako ljudje ne vedo, komu lahko zaupajo, katerim napovedim in analizam naj verjamejo, razvoj dogodkov na borznih trgih pa je zelo nepredvidljiv. In ni ga človeka, ki bi lahko z gotovostjo napovedal, kako bo na borznih trgih v prihodnosti.

Seveda pa obstajajo čisto preprosti razlogi, zakaj bodo delnice tudi v prihodnosti rastle: Svetovna gospodarstva se razvijajo in rastejo že stoletja in tako bo tudi v prihodnosti. In če gospodarstva rastejo, rastejo tudi dobički podjetij in s tem tudi tečaji delnic. Novi trendi, kot so digitalizacija, mobilnost in umetna inteligenca, bodo v naslednjih desetletjih spreminjali naša življenja. Revolucija novih produktov in nove tehnologije bodo poskrbeli za globalno gospodarsko rast. Človeštvo seveda ne more drugače, kot da se ekonomsko razvija še naprej. Seveda bodo ta razvoj spremljale tudi večje ali manjše gospodarske krize, izrazita nihanja tečajev delnic, tudi izgube vrednosti premoženja, ampak vse to je normalni, sestavni del borznega dogajanja, pri katerem je spet čas naš zaveznik. Že borzna legenda Kostolany je rekel: »Kupite delnice, vzemite uspavalne tablete in ne spremljajte več vrednosti svojih naložb. Po mnogih letih boste bogati.«

Verjetno se sprašujete, kaj lahko naredite, da boste lahko dosegli donose, ki jih ponujajo finančni trgi?

Pomembno je, da poznate in upoštevate določene dokazane zakonitosti in načela, kot so:
- široka, globalna razpršenost naložb nam omogoča najvišjo možno stopnjo varnosti,
- čim nižji stroški finančne naložbe,
- izbira zaupanja vredne finančne institucije,
- in ne nazadnje: spoznati morate kolikšno stopnjo tveganja ste pripravljeni sprejeti. Vprašajte se, največ koliko izgube lahko prenesete, da boste lahko mirno spali. Če tega ne veste, si lahko pomagate s številnimi orodji, ki jih najdete na spletu in ugotovili boste, kakšen profil vlagatelja ste.

Smo prepozni za vstop na kapitalski trg?

Preprost odgovor se glasi: vedno je pravi čas, da vstopimo na delniške trge. Danes, v času domnevnih visok delniških tečajev, rekordnih vrednosti borznih indeksov in nepredvidljive politike ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je še posebej pomembno, da ne poskušamo loviti ustreznega časa vstopa na trg. Nihče ne pozna pravilne toče vstopa ali izstopa z borznih trgov. Kdor verjame, da mu bo kratkoročno uspelo ujeti ustrezne trenutke, je podobno kot, če bo svoj denar potrošil za igre na srečo. Veliko pomembneje, da na trgu ostanemo dolgoročno, saj bomo le tako želi svoje pričakovane donose.

»Kdor želi biti pametnejši od trga, je že izgubil«, pravi izrek. Psihologija ima pri denarnih naložbah izjemno vlogo, zato je ne smemo podcenjevati.

Mnogim, vsa ta dejstva v korist delniškim trgom, še vedno niso dovolj. Delnice še vedno vidijo kot nekaj slabega, kot grožnjo k izgubi premoženja. Veliko raje, še vedno, denar prepustijo bankam, tudi če njihove naložbe ne prinašajo donosa. In ne gre jim zamerit, saj so se tako, konec koncev, naučili že od svojih staršev in starih staršev. In če so le ti imeli slabe izkušnje na borznih trgih, še toliko bolj svetujejo svojim potomcem, naj se delnic ne dotikajo, da se ne bodo opekli.

Odločitev, kam z denarjem je seveda vaša, vendar vam lahko pri odločitvi pomaga finančni svetovalec. Izberite si izkušenega, zaupanja vrednega in usposobljenega finančnega svetovalca, ki vam bo pomagal pri izbiri ustreznih naložb. Naložbe v delnice so primerne tudi za ljudi, ki nimajo ustreznega borznega znanja, in tudi za tiste brez večjih denarnih sredstev, ki bodo z varčevanjem šele začeli. Svetujem, da izkoristite številne prednosti, ki jih nudijo naložbe v vzajemne sklade, si zastavite cilj in mu sledite. Z vsakim storjenim korakom na poti k varčevanju boste bližje svojim sanjam.