Popravki navzgor

Izjemna rast evropskega in slovenskega gospodarstva

G.G./STA
9. 11. 2017, 12.57
Posodobljeno: 9. 11. 2017, 13.24
Deli članek:

Gospodarstvo območja evra je na dobri poti, da letos doseže najvišjo rast v zadnjem desetletju.

Profimedia
Evropska komisija je v danes objavljeni jesenski gospodarski napovedi močno zvišala napoved rasti BDP za Slovenijo. Za letos ji napoveduje 4,7-odstotno rast, kar je 1,4 odstotne točke več od spomladanske napovedi, za prihodnje leto pa štiriodstotno, kar je 0,9 odstotne točke več od prejšnje ocene.

BDP v območju evra naj bi se letos okrepil za 2,2 odstotka, v celotni EU pa za 2,3 odstotka. Prihodnje leto naj bi tako EU kot evrsko območje zrasla za 2,1 odstotka, izpostavlja Evropska komisija v jesenski gospodarski napovedi. V 2019 naj bi tako celotna unija kot območje skupne valute zabeležila 1,9-odstotno gospodarsko rast.

V obeh primerih je komisija popravila spomladanske ocene. Letošnja napoved rasti v območju evra je za 0,5 odstotne točke višja od spomladanske napovedi. Napoved za prihodnje leto pa je za območje evra višja za 0,3 odstotne točke, za celotno EU pa za 0,2 odstotne točke.

"Po petih letih zmernega okrevanja se je evropska rast zdaj pospešila. Dobre novice spremljamo na več področjih; število novih delovnih mest raste, krepijo se investicije in javne finance," je poudaril evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici.

Tudi podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis je izpostavil hitrejšo rast števila novih delovnih mest in investicij ter zniževanje javnofinančnih primanjkljajev in dolgov. "So pa med posameznimi članicami občutne razlike, pri čemer nekatere še vedno občutijo stagniranje trga dela," je opozoril.

Stopnja brezposelnosti v območju evra bo letos po pričakovanjih 9,1-odstotna, kar je najnižja raven po letu 2009. Do konca leta 2019 naj bi se še znižala na 7,9 odstotka. V EU naj bi bila letos 7,8-odstotna, leta 2019 pa sedemodstotna. Nekatere države bodo občutile pomanjkanje kadrov, v nekaterih pa bo okrevanje trga dela še vedno počasnejše od pričakovanj, ocenjujejo v komisiji.