Gospodarstvo

Naložba v študij je naložba za življenje

Nina Jazbec, finančna svetovalka KD Skladi
29. 10. 2017, 14.02
Deli članek:

Z oktobrom smo vstopili v novo študijsko leto in čeprav natančno število vseh vpisanih študentov še ni znano, sodeč po večletnih podatkih Statističnega urada študentska populacija upada. Razlogov za upad števila študentov je več, med njimi pa so vsekakor in vedno bolj tudi finančni stroški, ki jih študij vsako leto znova predstavlja.

Profimedia

Osebni arhiv
Nina Jazbec, finančna svetovalka, KD Skladi, d. o. o.

Vpisnina ali šolnina, študijska literatura in drugi materiali, potrebni za študij, najemnina za študentsko stanovanje ali sobo v študentskem domu, mesečna vozovnica za vlak ali avtobus, prehrana in drugi tekoči stroški. Stroški pa se še bistveno povečajo, če se nadarjeni in ambiciozni študent odloči za študij v tujini.

Redni študij v Sloveniji sicer velja za brezplačnega, a še zdaleč ni tako. Vsi stroški, ki jih študij potegne za sabo, namreč močno obremenijo denarnice staršev oziroma celoten družinski proračun. Po zadnjih podatkih raziskave Evrošudent 2013 so povprečni mesečni stroški študenta znašali 330 evrov, kar v petih letih znese približno 20.000 evrov. Seveda ni smiselno pričakovati, da bi študij v prihodnosti stal manj kot danes. Še več, realno lahko pričakujemo, da bo vedno dražji in vse kaže na to, da bodo v prihodnje študirali le tisti, ki si bodo to lahko privoščili.

Študent naj bo, a s čim?

Starši smo postavljeni pred dejstvo, da moramo sami poskrbeti za šolanje našega otroka, da bo lahko študiral, kar si bo želel, in dosegel zastavljene cilje, tako glede študentske poti kot same izobrazbe. Žal so danes štipendije precej redke, zato naši otroci brez naše finančne pomoči kmalu ne bodo več mogli študirati. Vpisnine na fakultete so namreč že danes zelo visoke, zato so študijske smeri postale za marsikaterega študenta finančno neizvedljive ali pa zelo težko dostopne, napovedi pa omenjajo celo vpisnine za vpis na redni študij.

Vsi želimo otrokom omogočiti kar najboljšo prihodnost, toda samo želeti ni zadosti. Dovolj zgodaj se moramo vprašati: »Ali bomo zmogli sami plačevat študij za svoje otroke, ali bo to za nas finančno izvedljivo in kako pravočasno zagotoviti potrebna sredstva?« V nobenem primeru varčevanje za potrebe otroka ni vprašanje, privarčevani denar mu bo prišel še kako prav, če ne za študij, pa morda za nakup prvega avtomobila, plačilo pologa za nakup stanovanja ali karkoli drugega, kar bo potreboval. Že danes moramo torej razmišljati o otrokovi prihodnosti in o tem, kako privarčevati dovolj denarja za kritje vseh študentskih stroškov.

Načrtovanje varčevanja za študij

Pomembno je, da za varčevanje izdelamo pravi načrt, s katerim bomo dosegli zastavljeni cilj. Dobro razmislimo, kje lahko najbolje oplemenitimo svoja sredstva. Varčevanje za otroka oziroma za njegov študij je dolgoročno. Prav čas pa je eden od najpomembnejših dejavnikov, ki vpliva na izbiro oblike varčevanja. Daljše, kot je obdobje varčevanja ali investiranja, bolj tvegane naložbe lahko izberemo. To pomeni, da so v tem primeru dobra izbira tudi delniški vzajemni skladi z višjim pričakovanim donosom in daljšo priporočeno dobo varčevanja.

V skladih lahko varčujemo tudi z manjšimi zneski, postopno varčevanje vsekakor ne bo tako zelo obremenilo našega proračuna, kot če bi morali vsa sredstva zbrati naenkrat. Pomembni so tudi čas začetka varčevanja, prej, ko bomo začeli, manjši zneski bodo potrebni za dosego zastavljenih ciljev, in pa seveda vztrajnost ter disciplina, da res redno varčujemo določeni mesečni znesek. Z rednimi mesečnimi vplačili namreč vlagatelj zmanjša tveganje, da bi vstopil na trg v napačnem trenutku, ker enkrat vstopa na trg v času rasti in drugič v času padanja in tako lovi povprečje gibanja tečajev. Prednost varčevanja v skladih je tudi takojšnja dostopnost do naših prihrankov, kar je pomembno v primeru nepredvidenih dogodkov, ko bi sredstva potrebovali prej, kot smo načrtovali.

Kljub navedenemu ima še vedno veliko ljudi pomisleke v zvezi z varčevanjem delniških naložbah, predvsem zaradi nepredvidljivosti kapitalskih trgov, čeprav si ravno s tovrstnim varčevanjem zmanjšamo tveganja za večje izgube. Vsekakor je dejstvo, da bodo naložbe vedno nihale, tako rasle kot padale. Toda v primeru dolgoročnega varčevanja trenutno stanje na trgih ni pomembno. Pomembno je, da ostanemo osredotočeni na svoj investicijski cilj in se ne pustimo zavesti kratkoročnim premikom trga kapitala. Vesti se moramo kot preudaren in dolgoročen investitor, da bo prihodnost naših otrok vsaj v začetku njihovih samostojnih poti nekoliko lažja, tako zanje kot za nas in našo denarnico.

Nina Jazbec, finančna svetovalka
10. 10. 2017