nasvet

Na dopust se lahko odpravite brez gotovine

STA/B.K.
3. 8. 2017, 14.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V preteklosti je ob odhodu na dopust veljalo pravilo, da smo plačilno valuto države, kamor smo potovali, kupili že doma, z razvojem kartičnega plačilnega sistema pa za slednje skorajda več ni potrebe. S plačilnimi karticami lahko gotovino, resda z nekoliko višjimi stroški, dvigujete praktično kjerkoli, prav tako lahko z njimi v tujini plačujete.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Na Novi ljubljanski banki (NLB) ljudem, ki se odpravljajo na dopust na Hrvaško, kjer letuje večina Slovencev, svetujejo, naj s seboj ne nosijo velikih količin gotovine, temveč naj hrvaške kune zaradi nizke provizije raje dvignejo na bankomatu na Hrvaškem s kartico osebnega računa BA Maestro.

Če kartice nimate ali želite s seboj vzeti večjo vsoto gotovine iz kakšnega drugega razloga, je skorajda vseeno, ali kune kupite pri nas ali na Hrvaškem, saj med tečajema v slovenskih in hrvaških bankah skorajda ni razlik.

Pri dvigovanju denarja in plačevanju s plačilnimi karticami v tujini je dobro biti pozoren na nekaj stvari. V NLB zaradi tečajnih razlik, ki nastanejo pri pretvorbi valut, pri dvigu denarja na bankomatu priporočajo, da pri dvigu izberete možnost izplačila gotovine v valuti države, v kateri se nahajate oziroma da pri dvigu izberete možnost "brez konverzije". Tudi pri plačilu s plačilno kartico na prodajnih mestih plačujte v valuti države, v kateri se nahajate.

Podobno kot pri NLB svetujejo na Abanki. "Banka bremenitev uporabnika kartice v vseh primerih izvrši v evrih. V primeru, da je bil dvig opravljen v lokalni valuti, ki ni evro, se znesek dviga najprej preračuna v ameriške dolarje in zatem v evre po tečajih mednarodnih kartičnih sistemov, zaradi česar lahko uporabniku kartice nastanejo pri dvigu s konverzijo dodatni stroški," opozarjajo.

Dvig gotovine na bankomatu s kartico osebnega računa BA Maestro pri NLB trenutno znaša 1,03 odstotka od zneska dviga oziroma najmanj 2,5 in največ 23 evrov. Dvig z plačilno kartico Mastercard in Visa pa znaša pet odstotkov od zneska dviga oziroma najmanj 14 evrov.

Nekoliko nižje tarife imajo pri Abanki, kjer za dvig gotovine na Hrvaškem zaračunajo en odstotek od zneska dviga oziroma najmanj 2,20 evra. Za dvig gotovine z Mastercard in Viso pa provizija znaša pet odstotkov od vrednosti transakcije oziroma minimalno 12 evrov. "Lahko pa uporabniku kartice za dvig gotovine zaračuna stroške uporabe bankomata tudi banka, lastnica bankomata, na kar pa banka izdajateljica nima vpliva," opozarjajo.

Pri ravnanju s kartico v tujini sicer veljajo podobna varnostna priporočila kot doma. Kartice ne smete nikomur posojati ali omogočiti njeno uporabo tretjim osebam. Pri plačevanju morate imeti kartico vedno v vidnem polju. PIN številko si je po prejemu najbolje zapomniti, ovojnico pa uničiti. V nobenem primeru PIN številke ni priporočljivo hraniti ali nositi zapisano na listku skupaj s kartico. V primeru, da sumite, da se je s PIN številko seznanila nepooblaščena oseba, ste dolžni o tem obvestiti banko, pravijo v NLB.

Nakupi in dvigi denarja v tujini po navedbah NLB trenutno predstavljajo nekaj manj kot 10 odstotkov vseh nakupov oziroma dvigov, število zlorab pri tem pa je zelo nizko, saj znaša nekaj promilov.

V Sloveniji je policija leta 2014 obravnavala 1303 kazniva dejanja, povezana z zlorabami bančnih kartic, leta 2015 pa precej manj, in sicer 329. V letu 2014 je šlo v največ primerih za ponarejanje bančnih kartic (943), kar nekaj pa je bilo tudi zlorab plačilne ali kreditne kartice na bankomatih (261). V letu 2015 je bilo največ obravnavanih kaznivih dejanj prav tako povezanih z ponarejanjem plačilnih kartic (250), velik delež zlorab pa so predstavljale tudi zlorabe plačilne kartice na internetu (52).