Načrtovanje

Kako porabiti manj in privarčevati več?

Nina Jazbec / finančna svetovalka KD Skladi
24. 7. 2017, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 14.40
Deli članek:

Ste tudi vi med tistimi, ki imajo ob koncu meseca slabo vest ob pogledu na bančni račun? Čeprav vaša plača ni med najslabšimi, vam ne uspe privarčevati niti evra? Se sprašujete, kako bi porabili manj in privarčevali več?

Profimedia
Ko imamo denar, običajno začnemo hrepeneti po nečem, česar dejansko ne potrebujemo – vam je znano?

Osebni arhiv
Nina Jazbec, finančna svetovalka, KD Skladi, d. o. o.

Začeti je treba pri osnovah, kajti vsak od nas mora postaviti temelje osebnih financ. Najprej moramo ugotoviti, koliko in od kod prihaja denar ter koliko in zakaj ga trošimo. Prvi del je za večino ljudi lahek, ker imamo najpogosteje stalne in predvidljive prihodke. Drugače pa je z izdatki, tu je potrebno veliko več truda, da sploh ugotovimo, kam izgine ves naš denar. Seveda samo z beleženjem odhodkov ne boste privarčevali, boste pa lahko analizirali svoje potrošniške navade in najverjetneje odkrili, kje po nepotrebnem zapravite preveč denarja in kje vam ga odteka največ. Pri trošenju moramo namreč ločiti med tistim, kar potrebujemo in kaj si želimo. Je pa tako, ko imamo denar, običajno začnemo hrepeneti po nečem, česar dejansko ne potrebujemo. Vam je znano? 

Ne potrebujete 10 parov čevljev, tri televizije, najnovejši mobilni telefon, najnovejše sesalce itd. Če želite začeti modro upravljati svoj denar, morate čim prej določiti, kateri stroški so pomembni in kateri niso. Mogoče je ob tem dobro upoštevati tudi stališče, da lahko porabiš toliko, kot imaš.

Torej, če boste vnesli več nadzora v svoje finance, boste lažje sledili nepotrebni potrošnji denarja in tudi lažje ocenili, kje so še skrite rezerve za varčevanje. Eden od namenov vodenja osebnih financ je tudi načrtovanje finančnih prihrankov, ker le, če bomo zelo dobro poznali svoje izdatke, bomo lahko načrtovali svoje mesečne prihranke. Varčevanje je namreč zavestna odločitev, da dela denarja, ki smo ga prejeli ne bomo potrošili. Ne gre za to, da ne trošimo, ker nimamo, ampak ker smo se tako sami odločili.

To velja za vse nas, tako za tiste, ki imajo nizke dohodke, kot za tiste, ki zaslužijo precej več. Saj vemo, kdor ne zna živeti z malo denarja, tudi z veliko ne bo znal in vedno mu bo zmanjkalo. Hkrati tudi ni bistveno, koliko varčujete, ampak vztrajnost in stalnost, ker je tudi z majhnimi koraki mogoče ustvariti lepo premoženje.

Seveda pa je ob tem treba imeti tudi zelo natančno določene cilje, za kaj boste varčevali. Premislite, kaj želite in izračunajte, koliko boste morali privarčevati in v kolikšnem času in na tej osnovi določite mesečni znesek, ki ga morate mesečno nameniti za varčevanje, da boste dosegli zastavljene cilje in si tako uresničili želje. Vsekakor je treba, vnaprej preračunati tudi izdatke, da vam ne bo sredi meseca zmanjkalo denarja za stvari, ki jih dejansko potrebujete. Znesek, ki ga boste določili, dajte na stran takoj, ko dobite prihodek.

Direktna bremenitev

Zelo priročen način za gradnjo prihrankov je, da znesek, ki smo ga določili za varčevanje odvedemo preko direktne bremenitve, saj to odpravlja skušnjavo, da bi denar namesto tega raje porabili. Tako nam ostane manj za zapravljanje ter za »luksuzne dobrine«, ki niso življenjskega pomena in predstavljajo nesmiselne in nepotrebne nakupe.

Z vplačevanjem preko direktne bremenitve lahko postopno varčujete tudi v vzajemnih skladih, to je namreč eden, od najbolj učinkovitih načinov za doseganje dolgoročnih osebnih finančnih ciljev. Za redno varčevanje v skladih ne potrebujete velikih zneskov, temveč lahko že z nižjimi mesečnimi vplačili sklenete učinkovit varčevalni načrt. Prednost postopnega vlaganja v sklade je, da zmanjšate možnost izbire manj ugodnega trenutka za začetek varčevanja, hkrati pa z rednimi mesečnimi vplačili izravnate nihanja delniških tečajev na kapitalskih trgih. Vložena sredstva se plemenitijo po obrestno obrestnem učinku, saj se tudi že doseženi donosi plemenitijo naprej. Z mesečnim varčevanjem moramo začeti čim prej, ker je tako vsota vplačil višja, denar pa se plemeniti dlje čas.

Svoje finance je treba nadzirati in načrtovati, ker, če želite nekaj denarja prihraniti, se morate najprej naučiti modro trošiti in našli boste sredstva za varčevanje ter si s tem zagotovili bolj varno finančno prihodnost. Ob tem pa velja tudi, da ni pomembno, koliko zaslužite, pomembno je, kako dobro upravljate osebne finance.