Domači potrošnik

Trošimo kot v letih debelih krav

G.G./STA
31. 5. 2017, 11.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je za letos napovedal 3,6-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), številke za prvo četrtletje pa kažejo, da je BDP v tem obdobju za kar 5,3 odstotka višji kot v enakem četrtletju lani.

Profimedia

Domača potrošnja je bila v prvem četrtletju za pet odstotkov večja kot pred letom dni. Pri tem sta se povečali obe komponenti domačega trošenja: končna potrošnja se je povečala za 3,4 odstotka, bruto investicije pa za 10,5 odstotka, so izračunali na državnem statističnem uradu.

K rasti končnega trošenja je največ prispevala rast potrošnje gospodinjstev. Bila je za štiri odstotke večja kot v prvem četrtletju lani, gospodinjstva pa so več sredstev namenila za nakupe vseh vrst proizvodov in storitev. Podobno kot v vseh četrtletjih prejšnjega leta so se najbolj povečali izdatki za nakupe trajnih dobrin.

Bruto investicije v osnovna sredstva so se v prvem četrtletju povečale za 12 odstotkov. K temu so pozitivno prispevale tako investicije v gradbene objekte (za skoraj 20 odstotkov) kot tudi investicije v stroje in opremo (za 9,3 odstotka).

Tudi uvoz in izvoz

Potem ko sta izvoz in uvoz v prejšnjih dveh četrtletjih naraščala nekoliko bolj umirjeno, so statistiki v prvem četrtletju letos znova zaznali pospešeno rast. Rasti sta bili na obeh straneh skoraj izenačeni: uvoz se je povečal za 8,8 odstotka, izvoz pa za 8,7 odstotka. Kljub nekoliko hitrejši rasti uvoza zunanjetrgovinski presežek ostaja visok.

Zaposlenost še narašča. V prvem četrtletju je bilo v Sloveniji zaposlenih 964.000 oseb, kar je 2,6 odstotka več kot v prvem četrtletju lani. Največ oseb se je zaposlilo v predelovalnih dejavnostih, drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, v zdravstvu in socialnem varstvu, trgovini in v dejavnosti promet.