smisel dolgoročnega varčevanja

Boste na stara leta čepeli doma in čakali ...

Sonja Lovše Bambič / finančna svetovalka, KD Skladi, d. o. o.
25. 3. 2017, 13.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Verjetno ste se že kdaj vprašali, kakšen je sploh smisel dolgoročnega varčevanja . Naj vam podam samo nekaj dejstev, ki so neizogiben del našega življenja.

Profimedia

Generali Investments d.o.o.
Sonja Lovše Bambič, KD Skladi

Najprej naj omenim pokojnino. Vsak tretji odrasel prebivalec Slovenije je upokojen. Mislite, da so upokojenci zadovoljni z višino pokojnine? Kaj pravite, so lahko obdržali svoj življenjski standard, ki so ga imeli v času aktivnega življenja? Če se vam pri odgovoru zatika, ni nič nenavadnega, saj je včasih veljalo prepričanje, ki ga je še danes mogoče slišati, da bo država poskrbela za nas. Predvsem mlajša generacija pa se že zaveda, da na pokojnino ne more računati. Pa vendar, bi si vi želeli ohraniti življenjski standard tudi na stara leta? Bi si želeli na stara leta potovati, vsaj vsake toliko časa obiskati toplice ali pa se odpraviti na izlet? Ali boste na stara leta čepeli doma in čakali …

Žal se ne moremo več zanašati na to, da bo država poskrbela za nas. Enostavno ne bo šlo. Že danes je vedno več vitalnih upokojencev, ki bi radi delali samo zato, da bi si lahko privoščili še kakšen dodaten zaslužek, saj s pokojnino težko obdržijo svoj življenjski standard in kakovost življenja, nekateri pa celo težko shajajo skozi mesec.

Ali pa potrebe naših otrok. Skoraj vsak starš si želi za svojega otroka samo najboljše. Želimo si, da bi naš otrok lahko študiral ali vsaj imel to možnost. Varčevanje za študij v zadnjem času vedno bolj pridobiva na veljavi, saj so meje odprte, živimo v globalnem okolju in tudi želje naših otrok so postale globalne. Želijo študirati v tujini, npr. v Veliki Britaniji, Franciji, ZDA ... Kar pa je povezano z velikimi finančnimi stroški. Marsikateri starši tega otroku ne bodo mogli omogočiti predvsem zaradi pomanjkanja financ. Zakaj bi prepuščali prihodnost naših otrok naključju, če lahko za to poskrbimo že danes. Starši želimo tudi, da bi lahko otrokom kupili ali pomagali pri nakupu stanovanja, da bi si lahko ustvarili družino. Cilj vsakega odgovornega starša bi moral biti ustvariti fond kapitala vsaj za študij otrok. Pri tem je zelo pomembno, da starši pričnejo z namenskim varčevanjem ob rojstvu otroka. Seveda pa ne smemo pozabiti niti na svoje sanje, to pomeni, na naše osebne srednjeročne cilje, kot so npr.: sanjska poroka, investicija za zagon lastnega podjetja, obnova stanovanja, potovanja ali počitnice in še bi lahko naštevali.

Dogajanja na finančnih trgih – evro si je opomogel
Nizozemske volitve so za nami – zmaga je šla v roke stranki premierja Marka Rutteja. Relativno gledano so evropski delniški indeksi zabeležili večjo rast od ameriških indeksov. Finančni ministri in guvernerji G20 so imeli srečanje in v končni izjavi se niso zavzeli za prosto trgovino in proti protekcionizmu. Največji pozitiven premik so zabeležili trgi v razvoju, saj je vrednost ameriškega dolarja padla in posledično tako države iz trgov v razvoju lažje servisirajo svoj dolg v dolarjih. 

Načrtovanje varčevanja je kot priprava na maraton

Zbrali smo nekaj nasvetov, kako, kdaj, koliko, kje in zakaj lahko sami poskrbite za bolj brezskrbno finančno življenje. Načrtovanje varčevanja je kot priprava na maraton. Priprava na takšno dolgo progo je zahtevna, zato je pomembno, da si pripravimo ustrezen in nam prilagojen načrt. Še preden začnemo, je treba vedeti, kako začeti in kam vlagati težko privarčevane zneske. Na voljo imamo veliko literature, revij, časopisov, spletnih strani, ki obravnavajo tematiko investiranja. Najbolj pomembno je, da si najprej postavimo osebne cilje in časovne okvirje varčevanja, ki bodo ustrezali vašemu finančnemu profilu.

Ljudje ponavadi začnejo prepozno varčevati, saj dajejo prednost drugim stvarem. Po mnenju svetovalcev je treba rokave zavihati in začeti varčevati takoj, ko je to mogoče. Prej v mladosti boste začeli, večje možnosti boste imeli. Največkrat tisto prelomnico, ko začnemo bolj resno razmišljati o nabiranju prihrankov, predstavlja prvi redni dohodek, dandanes pa si nekateri že v času študija služite denar s priložnostnimi deli in se prav tako lahko odločate za varčevanje. Pomembno je, da o varčevanju pričnete razmišljati čim prej, saj boste tako mesečno odvajali nižji znesek, dolgoročno pa boste privarčevali bistveno več.

Ne glede na to, kakšen je vaš končni cilj, je varčevanje v vzajemnih skladih najbolj smotrna odločitev, saj so donosi višji kot pri varčevanju na banki. Varčevanje v skladih pa je manj tvegano kot varčevanje v delnicah. Tveganju se izognemo z dolgoročno naložbo, saj so dolgoletni trendi delniških indeksov praviloma obrnjeni v pozitivno smer. Tudi z mesečnimi zneski se da privarčevati zavidljivo visoke zneske. Vsakdo mora sam sprejeti odločitev o stopnji tveganja, ki jo želi sprejeti. Jasno je, da bodo višji donosi možni samo ob višjem tveganju.

Skrbno varčevanje je zagotovo naložba za boljše in kakovostno življenje. Omogoča nam lažje preživljanje vsakega posameznega življenjskega obdobja. Samo vi sami lahko poskrbite za to, da boste imeli v prihodnosti dovolj prihrankov, da pa boste lahko uresničili dolgoročne cilje, je seveda treba že danes sprejeti odločitev za varčevanje. Iz majhnega zraste veliko.