Kapitalski trg

Kako preboleti strah pred borzo in kdaj začeti investirati

Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka
11. 3. 2017, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Če se za trenutek ozremo v bližnjo preteklost – leto 2008, ko je na trg vstopil leto in pol trajajoči finančni zlom - lahko rečem, da je prav ta izkušnja veliko ljudi odvrnila od varčevanja in investiranja.

Profimedia
Preden začnete z dolgoročnim varčevanjem je pomembno, da se vsaj deloma finančno izobrazite.

In če vam strah še vedno preprečuje investiranje na kapitalski trg in ob tem zamujate dane priložnosti, je zdaj čas, da o tem ponovno razmislite.

Osebni arhiv
Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka, KD Skladi

Zavedati se namreč moramo, da če je vaš denar investiran samo v denarnih sredstvih na banki ali v njihovih ekvivalentih, verjetno ne boste dohajali niti inflacije. Prihodnja vrednost vašega denarja pa bo vse nižja. Ob tem je pomembno dejstvo, da imajo mladi precejšnjo prednost pred svojimi starši, saj dlje, kot se denar »nalaga« oz. plemeniti, močnejši investicijski potencial ima. Razlika med varčevati in investirati dovolj zgodaj (sedaj), ali čakati na prihodnost, je lahko tudi do več 100.000 €.

Preden začnete z dolgoročnim varčevanjem je pomembno, da se vsaj deloma finančno izobrazite. Vendar naj izobraževanje ne temelji na informacijah iz poročil medijev, saj se ti povečini nagibajo k poročanju senzacionalnih kratkoročnih dogodkov na trgu – kdaj bo počil naslednji borzni balon ali katera je nova vroča naložba na trgu. Mediji, vsaj dnevno informativni, naj ne bodo vaš vir za izobraževanje. Kakšna knjiga oziroma strokovna literatura o tej temi ne bo odveč. Lahko se tudi pogovorite z vašim finančnim svetovalcem, ki vam bo pojasnil delovanje kapitalskega trga, kaj prinaša volatilnost, prednosti dolgoročnega varčevanja in investiranja, kateri načini so primerni za vas, kako začeti in se ob tem tudi pripraviti na prihodnje razmere na trgu. Naredite prvi korak.

Dolgoročni pristop k varčevanju ali investiranju

Mediji, vsaj dnevno informativni, naj ne bodo vaš vir za izobraževanje.

Preden se zanj odločite, povprašajte o tem, kakšni so bili dolgoročni donosi na borzi (10, 15, 20 let), saj so enoletni donosi nepomembni. Ob tem bi poudarila, da kratkoročno (dnevno, tedensko, mesečno) spremljanje gibanje trga ali vrednosti točk skladov nima nobenega smisla, saj pri dolgoročnem pristopu sledite vsaj od 3 do 5 let ali celo več. Se strinjam, da je kapitalski trg veliko bolj volatilen/nihajen, kot je bil v preteklosti. Predvsem zaradi tehnološkega napredka v trgovanju, to je ob pomoči različnih algoritmov in umetne inteligence, ki lažje izvaja velike posle. Kljub temu pa, če pogledamo donose v daljšem časovnem obdobju in če se v bližnji prihodnosti še ne boste upokojili, lahko zagotovo pričakujete dolgoročne koristi kapitalskega trga.

Začnite z manjšimi zneski

omembno je, da začnete varčevati ali investirati z manjšimi zneski. To so lahko le mesečni minimalni zneski, ki jih namenite v vaš varčevalni načrt, sestavljen iz več vzajemnih skladov. Na ta način razpršite svojo celotno investicijo po mesecih in tudi po različnih naložbenih politikah, saj tako dosežete povprečje vrednosti nakupa in stroška investicije. Hkrati si ne belite glave, kdaj je najbolj primeren čas za vstop na kapitalski trg. Lahko začnete z enkratno investicijo v višini 1.000 €. Le-ta vas ne bo »uničila«, lahko pa vam ponudi izkušnjo, s katero postanete bolj samozavestni ob varčevanju ali investiranju. Kot je že starodavni kitajski filozof Lao Tzu dejal:« Potovanje tisočih kilometrov se začne s prvim korakom«. Torej, velike stvari začnemo s skromnimi začetki.

Razumite svojo strategijo in sebe

Če vas dogajanje na trgu bremeni, je pomembno, da razumete, kako vzpostaviti konzervativno naložbo. Hkrati imejte svoje merilo o tem, kako bi se odzvali na 10, 20 ali več deset odstotni padec trga. Če ste nenaklonjeni korekcijam oz. nihanjem navzdol, potem ni smiselno imeti večjega dela vaše naložbe razporejenega v delnice ali delniške sklade, ne glede na vašo starost.

In bodite dosledni

Če sprejmete strategijo sistematičnega investiranja z vnaprej določenimi intervali skozi daljše časovno obdobje, to je t. i. metoda povprečnega stroška, investirate ne glede na gibanje kapitalskega trga. Z doslednim varčevalnim načrtom iz enačbe investiranja lažje odstranite čustva in potencialne človeške napake.

Strah pred vlaganjem ali investiranjem ima smisel le na kratek rok. Glejte naprej v prihodnost, kajti vmesni kratkoročni popravki in korekcije ne zasenčijo dolgoročne rasti trga. Začnite zdaj, razpršite svojo investicijo, vstopajte z manjšimi zneski, ki vam znižajo tveganje, ter plemenitite dolgoročno in bodite dosledni.