Iskanje prve zaposlitve

Formalna izobrazba pomembna, a ne odločilna

T.L./STA
27. 1. 2017, 14.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Predstavniki nekaterih podjetij so spregovorili o tem, na kakšen način iščejo sodelavce in kaj je pri tem pomembno.

Profimedia

Formalna izobrazba je pri iskanju prve zaposlitve pomembna, ni pa odločilna, saj se specifična znanja pridobijo šele znotraj podjetja, je na okrogli mizi v okviru sejma Informativa dejala izvršna direktorica Plastike Skaza Ana Laura Rednak. Pomembno je, da podjetja zgradijo kulturo, usmerjeno k izobraževanju, ki mora postati vrednota, je dejala.

Po mnenju Rednakove si morajo mladi upati postaviti zase, pokazati svoj jaz in postaviti lastne temelje za uspešno prihodnost. V prihodnje bodo v njihovem podjetju iskali predvsem mlade s podjetniškim duhom, ki so si bodo upali narediti korak naprej, ki bodo iskali nove poslovne modele ter zaposlovali nove ljudi, je dejala.

Pomembno je, da se ne izgubi zaupanje v delodajalca

Pomembno je tudi, da podjetje mladim omogoči odhod na študijsko izmenjavo ali izobraževanje v tujini ter jim ob tem zagotovi pogoje, da se vrnejo nazaj. "Pomembno je, da jim daš varnost, da ne izgubijo zaupanja v delodajalca ter jih zmotiviraš, da se vrnejo nazaj. Mladi se namreč iz tujine vrnejo s širino, izkušnjami, novimi pogledi, ki jih sicer v Sloveniji ne bi dobili," je izpostavila.

Ne prilagoditev, ampak delitev

V podjetju Gonzaga od novih sodelavcev v prvi vrsti pričakujejo predvsem voljo in ambicijo, nato pa pogledajo, če je slednja v skladu s pričakovanji in s strategijo, ki jo v podjetju gojijo, je povedal direktor podjetja Iztok Bizjak. "Ne želimo si, da bi se bodoči zaposleni prilagodili našim vrednotam, temveč da jih delijo z nami."

Do zaposlitve digitalno

Po mnenju direktorja kadrovske agencije Competo Matica Vošnjaka v prihodnosti zaposlovanje in iskanje zaposlitev ne bo več potekalo prek agencije, temveč digitalno. Mladim je zato svetoval, naj bodo prisotni na spletu ter si tam ustvarijo različne profile. Hkrati pa naj razvijajo predvsem kritično presojo in razmišljanje, saj znanje v času, ko so vse informacije dostopne na spletu, ni več največja prednost, je poudaril.

Za delo v proizvodnji se prijavljajo pravniki

Pomočnica izvršnega direktorja Gorenja Maja Bradeško je menila, da slovenski šolski sistem proizvede preveč nezaposljivega kadra. V njihovem podjetju denimo vsak dan dobivajo prošnje ljudi, ki so preveč kvalificirani za določeno delovno mesto. Dogaja se, da se pravniki prijavljajo za delo v proizvodnji, je ponazorila.

Kot je izpostavila, poklici, ki bodo pomembni v prihodnosti, danes sploh še ne obstajajo. Šolski sistem se bo moral po njeni oceni prilagoditi, znanja pripeljati iz tujine ali pa razviti lastna.

Da imamo v Sloveniji srečo, saj je kader izvrsten, pa je menil direktor podjetja Konstrukcije Schwarzmann Boštjan Bevec. Pri odločanju o pravi zaposlitvi je mladim svetoval, da najprej ugotovijo, kdo so, kaj želijo ter delajo na odnosih in intuiciji, da bodo tudi delodajalcu znali predstaviti svoje razumevanje dela in odnosov.

Poklici prihodnosti so po njegovi oceni multidisciplinarni. Ni namreč več dovolj, da ima zaposleni tehnično znanje, potrebuje tudi znanje računalništva, jezikov in komuniciranja, saj so zaposleni pogosto tudi promotorji znamke.