Finančni nasvet

Novoletne zaobljube in kako si ob tem zastaviti finančne cilje

Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka
4. 1. 2017, 15.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ena od stvari, ki jih počnemo ob začetku leta je, da se zazremo v preteklo leto, ga ocenimo in preudarno vpogledamo v novo prihajajoče leto.

Profimedia

Ob tem si zadamo številne zaobljube in ob tem tudi velikokrat pomislimo na osebne finančne cilje, kako jih zastaviti, da obogatijo naša življenja. Gre za vsakoletno tradicijo. Že stari Babilonci so, na začetku vsakega leta, prosili svoje bogove, da bi se jim vrnili izposojeni predmeti in da bi poplačali svoje dolgove. Rimljani na primer so vsako leto začeli z obljubami bogu Janusu, po katerem je imenovan tudi mesec januar. Na žalost pa večina nas opusti novoletne zaobljube in cilje že pred februarjem. Ampak kljub temu ne obupati, eden od načinov, da zmanjšamo možnosti za neuspeh, je določiti cilje, za katere sami veste, da vam lahko obogatijo vaše življenje.

Globalni finančni trgi v letu 2017 – bomo morali naložbe izbirati premišljeno?

Osebni arhiv
Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka, KD Skladi

Trenutna ocena naših upraviteljev za leto 2017 za globalne delniške trge je relativno stabilna. Makrookolje bo še naprej ponujalo oporo za delniške trge. Vrednotenja so resda nad dolgoletnimi povprečji, vseeno pa nizke obrestne mere in tudi dividendni donos še vedno dajejo oporo nadpovprečnim vrednotenjem. Korekcije, tudi nekoliko večje, so vedno možne. Vendar tako kot lani na začetku leta se zdi, da bo tudi prihodnja nakupna priložnost. Negotova ostaja tudi hitrost okrevanja znotraj EU, predvsem bančnega sektorja.

Vedno večja povezanost sveta in hitrejši pretok informacij ter blaga premikata mejnike, tiste ki imajo najboljši poslovni model, premikata naprej, drugi pa hitro odpadejo. Lahko rečemo, da globalizacija razkrije težave, ki so bile prej skrite.
Vidimo, da bo tudi 2017 lahko pozitivno leto, vendar bo treba naložbe izbirati bolj premišljeno, saj so nekatera vrednotenja nad dolgoletnimi povprečji.

Preden si zastavite cilje, si določite prioritete!

Najprej si postavite nekaj vprašanj, ki vam lahko pomagajo pri postavitvi vašega finančnega cilja. Na primer, ali želite načrtovati svojo prihodnost v takšni smeri, da boste lahko kupili stanovanje, hišo ali le zamenjali osebni avtomobil? Si želite izboljšati finance tako, da se znebite dolgov ali finančno stanje načrtovati tako, da boste čez leto prihranili denar? Ste ob tem že poskrbeli za svojo pokojnino, da preudarno varčujete in investirate že sedaj? Ali vam denar omogoča izpolnjevanje osnovnih potreb? Ali veste, kam odteka vaš denar in se boste v novem letu izognili neprijetnemu občutku konec meseca, ko je denarnica prazna, vi pa pravzaprav niti ne veste, kam je šel denar? Ali vam finančno stanje omogoča tudi potovanja in raziskovanja sveta in vas s tem bogati? Pri tem ima seveda vsak posameznik različne prioritete in svoje želje, ki se razlikujejo glede na prioritete in želje vaše širše družine in vaših prijateljev. Ne glede na to pa vedno začnite pri sebi, torej katere so vaše prioritete in se ob tem odločite, kaj je za vas najpomembnejše. Vaši cilji morajo izhajati iz vas samih, torej iz vašega okolja, ki kažejo na to, kdo ste in kaj je najbolj pomembno za vas.

Kako določimo in dosežemo zastavljene finančne cilje?

Če pogledam nazaj, sem si v preteklosti zapisala in postavila kopico ciljev, ki pa jih dejansko nisem uresničila. Šele kasneje sem prilagodila in spremenila način določanja ciljev. Začela sem s tem, da sem si za prihajajoče leto postavila le en velik finančni cilj, ob seveda nekaj osebnih, med katerimi je vsako leto tudi januar – mesec čiščenja in razstrupljanja telesa. Sedaj je moj novi pristop takšen, da si izberem temo za finančno novoletno zaobljubo. Na primer letošnja bi lahko bila RAST. Želite si torej, da vaše podjetje ali vaš posel v novem letu raste in tako se bo vaš cilj vse leto vrtel okrog tega namena. Ne potrebujete kopice sklepov. Namesto tega le ugotovite enega pravega za dosego želenega cilja, in tako vse leto delujte proti njemu. Ko dosežete prvo točko na tej poti, se seveda premaknete na drugo točko, vse do dosege želenega. Na ta način bodo vsi vaši finančni cilji v skladu s tem, kar si želite doseči na dolgi rok.

Poskusite si postaviti finančni cilj ali novoletno temo RAST tako, da preprosto začnete varčevati in da vaši prihranki počasi rastejo. Varčevanje dobi smisel, ko si postavimo cilj kot na primer, kaj želimo s privarčevanim denarjem doseči. Torej da veste, za kakšen namen varčujete in koliko želite privarčevati? Ne glede na to, kako dolgo bo trajalo doseganje vašega zastavljenega finančnega cilja, je pravi čas za začetek sedaj. Prej, kot boste naredili načrt varčevanja za svoj finančni cilj, prej ga boste lahko dosegli. Svoje prihranke lahko tudi oplemenitite. Za dosego tega cilja vam lahko pomagajo različni vzajemni skladi, ki so sestavljeni iz različnih naložbenih razredov in za katere se preudarno odločite ob pomoči finančnih svetovalcev. S pametno naloženim denarjem boste svoje cilje lažje dosegli.

Tudi med letom si lahko zastavimo osebne in finančne cilje.

e omejujte se na letni čas. Pri osebnem učenju, tudi kako si postaviti finančne cilje, gre bolj za razvoj vašega osebnega stila kot celote in načina življenja, ki se vam vrti okrog finančnih izboljšav. Vsi se vse življenje učimo in izkušnje nam štejejo v korist. Tako si cilje postavljamo vsako leto, ko je seveda poseben čas za to. Zelo radi pa se ujamemo v novoletne zaobljube, ki jih pa velikokrat tudi ne uresničimo in s tem čutimo neuspeh. Če želite biti bolj učinkoviti s svojimi osebnimi in finančnimi sklepi, cilji in zaobljubami, morate pogledati širši kontekst, torej izven okvirja, da se zaobljubite spremembam le na začetku leta. Namesto tega si priznajte, da se lahko izboljšate kadarkoli v letu in se ne omejujete le na začetek.

Vedno imejte cilje in želje!

Če želite postaviti finančne cilje tako, da vam obogatijo življenje tudi na dolgi rok, morate vedeti in ob tem določiti, kako želite živeti svoje življenje – ter to dosegati glede na vaše finančne zmožnosti in navade. Četudi se kdaj počutite, da s svojim ciljem niste uspeli, lahko vedno znova poskusite. In prej, ko ponovno začnete, bolje se boste počutili. Ne čakajte na določen rok, da boste nadaljevali naslednjo stopnjo k dosegu želenega. Namesto tega sprejmite, kar morate storiti za dosego kratkoročnega ali dolgoročnega želenega cilja in začnite od začetka že na prvi točki k dosegi le-tega. Vsi stremimo k napredku in razvoju, tako na osebnem področju kot tudi na področju svojih financ. To vključuje tudi način, kako upravljamo denar, torej poznamo svoje izdatke, trošimo denar pametno, varčujemo za pokojnino in preudarno plemenitimo privarčevana sredstva. Še naprej se razvijajte tako osebno kot finančno, imejte cilje, želje, svoje zaobljube in upravljajte svoj denar na način, ki vas bo približal k smeri boljšega življenja za vas in možnosti so, da boste videli tudi svoj pozitiven napredek, ki vam bo obogatil vaše življenje. Na tej poti vam lahko pomagajo tudi finančni svetovalci, ki vam bodo predlagali in iskali najbolj primerne finančne cilje za vas.

Glede na vse zapisano, lahko končamo z nasvetom: Počasi in preudarno. Vroče zgodbe pustimo, saj investiramo na dolgi rok. O svojih naložbah je treba pridobiti čim več informacij in redno spremljati, kaj se z njimi dogaja. Pa srečno!