PRISILNO VARČEVANJE

Kako do polnejše denarnice?

Zoran Franc
2. 10. 2016, 14.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ko nastopi jesen, imamo po navadi vsi tanjše denarnice, saj smo večino svojih prihrankov pustili na morju. Ponujamo vam nekaj nasvetov za lepšo jesen.

Profimedia
Ne kupujte stvari, ki jih do zdaj niste imeli, le zato, da bi si zagotovili trenutek sreče. Saj bo sreča hitro minila, minus pa bo še nekaj časa ostal.

Če nimamo denarja, smo pod stresom, ukvarjamo se s poglavitno težavo – kje, kdaj in kako smo ga zapravili? Ne razmišljamo pa, kako ga bomo čim lažje in čim hitreje pridobili. Banke nam, da bo to čim lažje, ponujajo možnost kreditov in lizingov, vendar če se le da, poskusite brez tega. Rdeče številke naj ne vplivajo na vaše življenje, če pa že, ne obupajte, tudi za to se najde rešitev.

Ali ste vedeli? Za kavo in pijačo, ki jo popijemo s prijatelji v lokalu, Slovenci na mesec v povprečju porabimo okoli 300 evrov. Kaj bi vam predstavljalo 300 evrov več denarja v denarnici? Morda en dopust več?

Začnimo lepo po vrsti. Najprej se soočite z dejstvom, da ne potrebujete tistega, česar do zdaj niste imeli. Pri tem mislimo na nov mobilni telefon, avto, fotoaparat ali kaj drugega. Če boste zaradi potrošnih stvari jemali kredite, da bi za trenutek občutili srečo, nikar, saj se boste tako zadolžili za precej časa vnaprej, kar posledično pomeni, da ste spet na začetku.

Naredite dober načrt

Narediti boste morali preprost izračun. Vzemite svinčnik in list papirja ter si na eno stran zapišite mesečni prihodek, na drugo stran pa, koliko ste dolžni. Pri tem upoštevajte kredite, plačilo mesečnih položnic, stanarino, približno mesečno porabo za živila in druge obvezne izdatke, ki vas pestijo vsak mesec. Seštejte. Z dano razliko, ki se izkaže med vašim mesečnim prihodkom in stroški, lahko torej dejansko razpolagate po mili volji. Res je, da se s krediti včasih soočate zaradi nepredvidljivih življenjskih situacij, vendar ne pozabite, kredit je še vedno kredit, in ostaja, dokler ga ne odplačate. Odjavite se tudi od nepotrebnih naročnin, kamor prištevamo plačljive TV-kanale, mobilne naročnine, fitnes vstopnice in podobno.

Ustvarite varčevalni račun

10 odstotkov prihodka vsak mesec namenite na varčevalni račun, saj boste tako preprosto prihranili. 

Načeloma velja, da je treba varčevati, ko denar je, in ne takrat, ko ga ni, pa vseeno, če je le mogoče, vsakič znova odtrgajte deset odstotkov od svojega prihodka in dajte ta sredstva na stran. Ta denar spravite za hude čase, če slučajno pridejo. Sicer pa boste s ponosom opazovali, kako vaš prihranek raste. Varčujte z zbiranjem kovancev. Kupite hranilnik, ki ga ne morete odpreti, in vanj spravljajte kovance, ki se vam valjajo po žepih. Konec leta se jih bo morda nabralo dovolj za mini potovanje ali božična darila. Tako boste varčevali nevede, vaši prihranki pa bodo ob koncu leta poskrbeli za prijetno presenečenje.