ISKALCI ZAPOSLITVE, POZOR!

Iščete službo? Tole vam bo pomagalo!

K. Š./Bodi zdrava
15. 8. 2016, 18.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ali ste tudi vi sredi pisanja življenjepisa, v upanju, da bo ta prepričal vašega prihodnjega delodajalca? Super. Če pri tem poudarite še svoje sposobnosti, ki jih že imate, potem ste morda na poti k sanjski službi.

Katere sposobnosti imate?

Sposobnosti predstavljajo zmožnost nekaj narediti, naučiti se ali doseči. Kažejo na verjetnost, da ste pri delu uspešni, niso pa nujno zagotovilo, da bo res tako. Sposobnosti se delijo na več podskupin (telesne, duševne …), ki so pri ljudeh različno razvite. Prav tako različni poklici zahtevajo različne sposobnosti, zato delodajalci kandidate in njihove sposobnosti preverjajo na različne načine.

Premislite, v čem ste dobri in na katere sposobnosti to kaže. Lažje vam bo, če razmislite o svojih dosežkih pri šolanju, delu, konjičkih, in iz tega sklepate, katere so tiste vaše sposobnosti, ki vas odlikujejo. Ko boste kandidirali za delovno mesto, premislite, ali imate sposobnosti, ki so potrebne za nemoteno delo. Za delodajalce so zanimive le tiste sposobnosti, ki pridejo do izraza pri delu, zato jih včasih preizkusijo s testi sposobnosti.

Različna dela zahtevajo različne sposobnosti

Telesne sposobnosti

Delimo jih na statične in gibalne. K statičnim na primer spada telesna moč, ki je potrebna za težka fizična dela. Dobre gibalne telesne sposobnosti pa potrebujejo učitelji telovadbe, vojaki, zlatarji …

Duševne sposobnosti

So čutno zaznavne in umske. Med čutno zaznavne spada na primer hitrost odzivanja, ki je nepogrešljiva pri voznikih in upravljavcih gradbenih strojev.

Inteligentnost

To je tista mentalna sposobnost, ki pride do izraza zlasti pri dejavnostih, s katerimi pridobivamo nova znanja in veščine. Pomeni sposobnost znajti se v novih položajih, pri reševanju novih in neznanih težav, vendar takih, ki imajo eno samo optimalno rešitev. Ne smemo je zamenjati z znanjem in izobrazbo, več znanja ne pomeni višje inteligence. Inteligentnost ni edino, kar vpliva na učenje in dosežke. Ti so odvisni od tega, kaj hočete in kaj znate.

Posebne sposobnosti

Tudi preostale sposobnosti so pomembne za posamezne poklice. Inteligenca ni edina mentalna sposobnost, ampak so to tudi besedna sposobnost (besedno razumevanje, tekoč govor, besedni zaklad), spomin, logično mišljenje, prostorska sposobnost, zaznavanje …

Katere sposobnosti še imate?

Prepričani smo, da se med vašimi sposobnostmi skrivajo tudi takšne, za katere sploh niste vedeli, da jih imate. In katere so tiste, na katere največkrat pozabimo, pa so zelo pomembne?

Ustvarjalnost

Je sposobnost učinkovitega reševanja težav na izviren način. Pomembna je pri poklicih, kjer je treba najti ustvarjalne rešitve in nove poti, izumiti ali ustvariti nekaj drugačnega. Ustvarjalni ljudje so nosilci izboljšav pri vsakem delu, zato so tako cenjeni. Ponazorimo to na konkretnem primeru. Če mislite, da je bilo vaše učenje Illustratorja ali Photoshopa za olepševanje fotografij izguba časa, potem se motite. Učenje takšnih veščin pripomore k ustvarjalnosti, to pa spodbuja zelo veliko delodajalcev. Če ste se tega naučili sami, je vaše znanje vredno še toliko več.

Razmišljajte kritično

Morda se to sliši samoumevno, toda glede na to, da vse več ljudi sledi množici, se zdi sposobnost kritičnega mišljenja prava prednost pred drugimi kandidati za službo. Če znate med informacijami izluščiti prave in izbrati med njimi tako, kot je treba, potem je to zelo dobra sposobnost. To pomeni, da se boste med delom dobro znašli in da boste kos še tako zahtevni nalogi, saj boste razmišljali z glavo. Informacije boste znali poiskati na medmrežju, a vendar samo tiste, ki so resnično prave in preverjene. Čeprav to pomeni, da boste neko nalogo opravljali dlje, bo ta narejena kakovostno in preverjeno.

Bogat besedni zaklad je prednost

Tako kot je prednost tudi znanje slovenščine. In če znate pravilno postaviti vejico, potem ste bolj pismeni kot 60 odstotkov iskalcev zaposlitve trenutno. Raziskava je namreč pokazala, da številni med njimi še vedno pišejo življenjepis na roke (ker ne znajo uporabljati računalnika), vse več pa jih ima tudi težave s slovničnimi pravili.

Vodenje in organiziranje

Ta sposobnost ni namenjena samo vodji. Če ste navajeni, da je vaš delovni prostor urejen in organiziran, potem imate izhodiščno točko dobrega vodenja. In če si zraven znate postaviti še določene cilje in naloge, ki jih pozneje razrešujete po tekočem traku, ste na pravi poti, da postanete dober vodja, čeprav to (še) niste. Zato lahko začnete to sposobnost razvijati pri vsakodnevnih nalogah in jo nato prenašati na vse večje in zahtevnejše naloge. Verjetno je to sposobnost, ki jo že imate, pa zanjo sploh še niste vedeli oziroma je niste na razgovorih nikoli poudarili.

Radi delate v skupini?

Ste pripravljeni na prilagajanja in porazdelitev nalog? Imate težave s tem, da zaupate drugim, ali brez težav delate v skupini več ljudi? Če vam to ne povzroča težav, potem se odlično znajdete tudi, kadar delate v ekipi, in ne samo kadar delate sami. In to je ogromna prednost, saj s tem pokažete, da se dobro znajdete v vsakem položaju, četudi je treba delati z ljudmi, ki jih še ne poznate.

Sposobnost učenja

Če česar koli (še) ne znate (ko vas bo na primer delodajalec vprašal po določenih znanjih), dajte vedeti, da se novih stvari radi učite in da vam predstavljajo izzive. Ker s tem rastete in se razvijate, bo to prednost, ki jo bo znal ceniti vsak (prihodnji) delodajalec.

Vprašanja, ki jih običajno na začetku razgovora postavljajo delodajalci

Da se boste lažje pripravili na razgovor, smo za vas poiskali nekaj klasičnih vprašanj, ki vas čakajo na samem začetku.

Povejte mi kaj o sebi. Kako bi se opisali?
Ali imate kakšne delovne izkušnje s to vrsto dela?
Kje ste bili nazadnje zaposleni in kaj ste tam delali?
Katere so vaše največje vrline?
Povejte mi kakšno svojo slabost?
Kakšne cilje ste si zadali za svojo poklicno kariero? Kje se vidite čez pet let?
Zakaj iščete novo službo?
Zakaj naj zaposlimo vas, in ne nekoga drugega?
Ste prepričani, da vas to delo resnično zanima?
Ste bolj analitičen ali bolj komunikativen tip človeka?
Kdaj bi lahko začeli delati?
Kakšno plačo pričakujete za to delovno mesto?
Nadure, službena potovanja? Imate otroke?
Kako preživljate prosti čas?