BLOG/Katja Bogataj Kopriva

Denar je zgolj orodje

Katja Bogataj Kopriva
7. 7. 2016, 14.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Osebni arhiv

Eno mojih največjih finančnih razodetij v življenju je bilo razumeti, da je potrebno gledati na denar kot na orodje. Všeč mi je zamisel, da lahko dam svojemu denarju namen. Namesto, da kupujem stvari, ki jih ne potrebujem, seveda me oglaševalci vedno znova in vztrajno prepričujejo, da jih, in za katere mi je po določenem času vseeno in jih sploh ne opazim, sem začela gledati nanj v smislu, kaj lahko naredi zame in za mojo družino.

Katja Bogataj Kopriva je finančna svetovalka na KD Skladih.

Denar mi ne pade z neba, temveč moram zanj trdo delati, da si ga prislužim in z njim ohranjam svoj življenjski stil. Denar ima zame in za mojo družino določen namen. Medtem, ko varčujem in investiram v upanju, da bo moje premoženje dolgoročno rastlo, sem spoznala, da lahko z denarjem že danes naredim tudi veliko dobrega, lepega. 


Všeč mi je zamisel, da lahko prislužen denar uporabim tudi za uživanje v življenju, in da lahko z njim poskrbim za svojo hčerkico ter ji nudim vse, kar potrebuje.

Se kdaj vprašate, kaj si želite, da vaš denar stori za vas?

Ko poskušam svojim prihodkom oz. denarju dodeliti namen, se najprej vprašam, kakšne so moje vrednote in z njimi moji cilji. Priznati moram, da sem bila precej razočarana sama nad seboj, ko sem spoznala, da je bila moja hiša polna nereda in v njej stvari, ki mi pravzaprav ne pomenijo veliko. Kupovala sem stvari, ki jih nisem potrebovala in na katerih se zdaj nabira prah. Da o oblekah, ki so že zdavnaj izgubile svoj namen niti ne govorim. Vsega preveč in samo kopičenje. Vam je kaj znano?

Za življenje dejansko ne potrebujemo veliko materialnih stvari. Ne potrebujemo deset parov čevljev, številne kuhinjske posode in pripomočke … Ugotovila sem, da bi si lahko s tem denarjem, ki sem ga naključno porabljala za nepotrebne materialne stvari, privoščila počitnice z mojo družino skorajda kjerkoli na svetu. Ali pa bi ga lahko privarčevala za kaj drugega. To je bil moj trenutek finančnega razodetja in začetek razmišljanja kako pametno uporabiti in porabiti težko prislužen denar. Bolje enkrat, kot nikoli.

Za trenutek razmislite, kaj si želite, da vaš denar naredi za vas. Ali, kaj lahko vi naredite, če svoje finančne vire usmerite nekoliko drugače. Namesto nakupov različnih materialnih stvari sem se začela osredotočati na izkušnje, ki mi jih življenje lahko prinese. Želim imeti dobro situirano in udobno življenje zase in za svojo družino. Da želim varčevati za pokojnino in za nepredvidljive situacije, tudi zdravstvene, ter da želim vključevati hčerkico v dejavnosti, ki jo bogatijo in osrečujejo. Konec koncev želim si živeti dobro in kakovostno. Ko mi je uspelo zožiti nabor svojih želja, je postalo sprejemanje mojih odločitev o porabi denarja veliko lažje.

Imam srečo, da imam dobro kariero, ki mi omogoča svobodo in prilagodljivost ter zagotavlja dovolj prihodkov, da lahko naredim skoraj vse kar si želim. Seveda mi je denar, preden sem pričela razmišljati o tem, kakšno življenje si sploh želim in preden sem »zarezala« v svojo »nespametno« porabo v materialne stvari, ki mi niso kaj veliko pomenile, predstavljal skorajda »zlo« mojega obstoja. Bilo je videti, kot da ga nikoli ni dovolj.

Zdaj, kljub temu, da moram nekatere večje stroške naprej načrtovati, lahko z denarjem naredim večino tega, kar se mi zdi vredno. Denar ni odgovor na vse, ampak če daš denarju namen, nam lahko pomaga živeti bolj izpolnjeno življenje – in s tem si lahko privoščite zdrav odnos s financami.