Blog: Urška Gerbajs

Od Facebooka, Twitterja in LinkedIna do ...zaposlitve

Urška Gerbajs
20. 6. 2016, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Objavljamo prvega v seriji blogov s kariernimi nasveti, ki jih bodo za naše bralce odslej pripravljali svetovalci za mlade z zavoda za zaposlovanje.

Nikola Miljkovič
Urška Gerbajs je svetovalka za mlade na zavodu za zaposlovanje.

Družbena omrežja vam pri iskanju zaposlitve omogočajo, da z malo spretnosti najdete relevantne informacije in priložnosti, utrdite in še dodatno povečate svojo socialno mrežo in si na ta način povečate svoje zaposlitvene možnosti. 

Začne se pri Facebooku


Zakaj? Ker je najbolj množični družbeni medij. Večina nas ga uporablja v zasebne namene in imamo temu primerno nastavljene varnostne nastavitve. Ne želimo, da vsi vidijo kje smo bili včeraj in kaj nam je všeč. Toda če teh nastavitev niste nikoli spreminjali, storite to čim prej. Ne mislite, da vas delodajalec ne bo »pogooglal«, vaša spletna podoba  bo vplivala na prvi vtis, ki si ga bo ustvaril o vas.

Čas, ki ga porabite na Facebooku lahko s pridom uporabite tudi za iskanje zaposlitve.

Včlanite se v katero od FB skupin oseb, ki ravno tako kot vi iščejo zaposlitev – več glav več ve! Imate seznam podjetij, v katerih bi si želeli zaposliti? Začnite jim slediti na FB, naročite se na novice in bodite na tekočem z dogajanjem.

S profilov podjetij poskusite najti čim več koristnih informacij in si z njimi pomagajte, ko boste podjetju napisali ponudbo za zaposlitev.

Ne pozabite tudi, da imajo FB profile tudi organizacije in zavodi, ki vam pomagajo, da ste na tekočem glede aktualnih dogodkov, predavanj, delavnic in izobraževanj; vse to so odlične priložnosti za mreženje, ki je neprecenljivo pri iskanju zaposlitve. 


Twitter za hitre informacije

Ključne besede, okrajšave in čudno berljiva kratka sporočila – to je Twitter. Ko enkrat osvojite njegovo besedišče, gre lažje. Ker je registracija zelo enostavna in omogoča anonimnost, ga priporočam tudi tistim, ki ste, predvsem zaradi zasebnosti, skeptični do uporabe družbenih omrežij - čeprav, bodimo iskreni, na spletu popolne zasebnosti ni. Tudi na Twitterju lahko sledite objavam drugih, še pomembneje pa je, da relevantne objave najdete sami.

Z uporabo #ključnih besed (#zaposlitev, #služba) ali premišljeno izbranih besed (išče se, iščemo, zaposlimo, dogodek, delavnica ipd.) boste hitro našli sporočila, ki se navezujejo bodisi na prosta delovna mesta ali druge priložnosti v lokalnem okolju. Iščete lahko tudi po svojem delovnem področju.

Pri iskanju zaposlitve je zelo pomembno, da ste čim bolj informirani o zaposlitvenih priložnostih, še posebej tistih, ki niso razpisane na spletnih portalih.

LinkedIn za tiste, ki vedo, kaj želijo

Na družbenem omrežji LinkedIn boste našli veliko objav prostih delovnih mest, še posebej tisti, ki zaposlitev iščete (tudi) v tujini.

LinkedIn še zdaleč ni zgolj oglasna deska. V veliko pomoč je pri izgradnji, ohranjanju in širitvi poslovne mreže, ki je nepogrešljiva pri aktivnem iskanju zaposlitvenih priložnosti.

Ste se kdaj vprašali kako močna je vaša socialna mreža? Koga vse poznate in s kom vas lahko spoznajo drugi? Koga bi bilo dobro spoznati in kje si sploh želite delati?

Ker se LinkedIn vse bolj uveljavlja tudi v slovenskem poslovnem prostoru, ne bo odveč, če si tudi vi ustvarite svoj profil.

Svoj LinkedIn profil izpolnite v celoti in uporabljajte ključne besede, po katerih bi vas delodajalec ali rekruter lahko našel. Vanj ne napišite zgolj, da ste brezposelni ali da iščete zaposlitev. Uporabite ključne besede za vaše delovno področje in pomislite na tisto, kar vas odlikuje.

Razen tega, da je LinkedIn orodje za iskanje zaposlitvenih priložnosti, je tudi sredstvo samopromocije. Vidnost svojega profila lahko povečate z dodatno aktivnostjo npr. z objavljanjem člankom (to vam omogoča LinkedIn platforma Pulse).