NAUČIMO SE

Varčevanje je lahko preprosto

mo
28. 5. 2016, 08.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Morda mislite, da je varčevanje le zategovanje pasu, trganje od ust, odrekanje temu ali onemu. Trpljenje – z eno besedo. A še zdaleč ni tako. Spoznajte nekaj trikov, ki niso niti malo boleči.

Profimedia

Omejili smo se na nekaj osnovnih področij, ki se pri varčevanju po navadi zdijo najtežje obvladljiva. A to so le miti, ki se jih da razbiti. Seveda pa je dobro pomisliti na varčevanje z energijo doma in imeti v mislih tudi ves planet.

 Okoljevarstveniki ponujajo v razmislek 

Stiropor se razkraja približno 100 let, plastika, ki drži skupaj plastenke, pa približno 450 let. 

Kozmetika in čistila

Kupujte biorazgradljiva čistila, kozmetiko in druge izdelke. Izraz biorazgradljivo pomeni, da se izdelki po uporabi razgradijo na osnovne materiale v procesih, ki ne onesnažujejo okolja. V razmislek: stiropor se razkraja približno sto let, plastika, ki drži skupaj plastenke, pa približno 450 let.

Namesto tekočega praška uporabljajte prašek v prahu. Prašek v prahu lahko kupite v kartonski embalaži, poleg tega pa, dokazano, med pranjem porabi manj vode.

Elektrika, voda

Izključite radio, ko vas ni doma, ravno tako televizor in vse preostale električne naprave, tudi luči.

Z varčnim tušem lahko prihranite do deset litrov vode med eno samo osvežitvijo.

Če sta na WC-splakovalniku dva ločena gumba, za malo in veliko potrebo, lahko v enem dnevu prihranite do 50 litrov vode.

Inštalirajte termostat. Avtomatično uravnavanje temperature stanovanja, med spanjem oziroma med vašo odsotnostjo, pomeni velik prihranek.

Oblačila perite v mlačni ali hladni vodi.

Zatesnite okna in vrata, da bo v stanovanju hladneje ali topleje za manj denarja.

Klimatsko napravo namestite v senčnem delu stanovanja, porabila bo manj elektrike.

Pomivalni in pralni stroj zaženite šele, ko sta polna. Vedno se namreč porabijo enake količine vode in elektrike, poleg tega pralni stroj učinkoviteje pere, če je poln. Perite med vikendom, prazniki in ponoči, ko je elektrika cenejša.

Dreamstime

Hladilnik in pomivalni stroj naj bosta dovolj narazen. Pomivalni stroj namreč vlaži in greje prostor, posledično mora hladilnik porabiti več energije.

Pecite več jedi naenkrat, prihranili boste ne le energijo, ampak tudi čas. Uporabljajte mikrovalovno pečico, ki segreje hitro in enostavno, brez umazanih loncev in kuhalnic.

Če ima pečica funkcijo samočiščenja, jo sprožite takoj po pečenju. Dokler je pečica še topla, se pri tem porabi manj energije, čiščenje pa je temeljitejše.

Med peko ne odpirajte pečice po nepotrebnem. Vsakič ko to storite, znižate temperaturo za nekaj stopinj in poraba elektrike, kajpak, naraste.

Običajne žarnice z rumeno svetlobo zamenjate s fluorescentnimi, tako imenovanimi varčnimi žarnicami.  Prisegate na halogene žarnice? Tudi te so varčne.

Gospodinjski aparati, prijazni okolju

Največ elektrike porabijo hladilnik, pomivalni stroj za posodo, pralni stroj za perilo in pečica. Dandanes troši pralni stroj 14 % manj energije in kar 87 % manj vode kot aparat, ki nam je bil na voljo še pred 15 leti, tudi pomivalni stroj porabi do 22 % manj elektrike in 13 % manj vode. Kaj sploh lahko še storimo? Ko aparate kupujemo, izbirajmo med aparati, ki trošijo manj. Najvarčnejši so tisti z oznako A +++.

dreamstime
Poraba energije električnih aparatov je eden največjih stroškov vsakega gospodinjstva, zato bodimo na tem področju še posebej skrbni.

Osupljive številke

Med kopanjem porabite celih 80 litrov vode. Če se boste prhali, bo poraba vode za polovico manjša.

200 litrov vode na teden lahko prihranite tako, da zaprete tuš, medtem ko nanašate šampon in balzam za lase. Do 100 litrov vode na teden lahko prihranite, če boste pipo zaprli med umivanjem zob.

12 milijonov sodčkov olja se na leto porabi zgolj za plastične nakupovalne vrečke.

14 milijonov dreves na leto se porabi zgolj za papirnate nakupovalne vrečke. Kupite že nakupovalno košarico ali kovček na koleščkih! 

Profimedia
Za varčevanje se nagradimo – in si z denarjem, ki bi ga porabili za energijo, privoščimo kakšno razvajanje.