New York

V vrtcu zaradi zaužitja drog umrl otrok, še trije so končali v bolnišnici

S.Š.
20. 9. 2023, 07.11
Posodobljeno: 20. 9. 2023, 07.18
Deli članek:

Komaj eno leto star Nicholas Dominici je vrtec v ameriškem Bronxu obiskoval dober teden, ko je v petek umrl zaradi prevelikega odmerka mamil.

Bobo
Fotografija je simbolična.

V zasebnem vrtcu v New Yorku so pod spalno podlogo na eni izmed postelj našli kilogram fentanila, zaradi zaužitja droge pa je življenje izgubil enoletni deček.

Še tri otroke so medtem odpeljali v bolnišnico, saj so bili izpostavljeni močnemu narkotiku. Oblasti so dve osebi obtožile posedovanja in namena trgovanja z mamili ter umora. Otroci, ki so pristali v bolnišnici, so dobili zdravilo Narcan, ki se uporablja v primeru prevelikega odmerka opioidov.

Našli so kilogram fentanila

Med preiskavo otroške sobe je policija pod spalno podlogo na eni izmed postelj, kjer so spali otroci, našla kilogram fentanila, je v ponedeljek povedal glavni detektiv NYPD Joseph Kenny. Preiskovalci naj bi odkrili tudi tri naprave za pakiranje mamil.

Lastnica dnevnega varstva Divino Nino v Bronxu, 36-letna Grei Mendez in njen najemnik, 41-letni Carlisto Acevedo Brito, sta bila obtožena posedovanja narkotikov z namenom preprodaje ter umora. "Sumimo, da sta obtoženca preprodajala mamila kar iz vrtca, zaradi neodgovornega shranjevanja pa je življenje izgubil en otrok, trije pa se za življenje še borijo v bolnišnici," je včeraj dejal ameriški državni tožilec Damien Williams.

Posnetki nadzornih kamer in telefonski zapisi kažejo, da je Mendezova poklicala moža, potem ko je videla, da se otroci slabo počutijo, in šele nato poklicala reševalce. Njen mož je nekaj minut kasneje prišel v vrtec in iz vrtca odnesel več polnih nakupovalnih vrečk. Oblasti njenega moža še vedno iščejo.

"Oddajala je sobo, to je njen edini zločin"

"Vrtec je kraj, kjer bi morali biti otroci varni, ne pa obkroženi z mamili, ki jih lahko ubijejo v trenutku," je dodal Williams. Policija pravi, da bi lahko mamila, najdena v vrtcu, ubila do 500.000 ljudi. Fentanil, sintetično zdravilo proti bolečinam, je namreč 50-krat močnejše od heroina.

Odvetnik Mendezove navaja, da njegova klientka zanika obtožbe in da ni vedela, da so v otroški sobi mamila. "Oddajala je sobo nekomu, ki se ukvarja s fentanilom, to je njen edini zločin. Nobenih dokazov ni, da je storila karkoli drugega kot to, da je skrbela za otroke," je dejal. Oblasti so osumljence pridržale brez možnosti varščine. Če bodo obsojeni, jim grozi dosmrtna ječa.