Brutalno

V Rusiji obsodili nosečnico, ker se med mobilizacijo ni javila na služenje vojaščine

J.V.
18. 9. 2023, 12.30
Posodobljeno: 18. 9. 2023, 12.33
Deli članek:

Vojaško sodišče je mlado mamico obsodilo na šest let zapora, a je prestajanje kazni odložilo do leta 2032, ker ima majhnega otroka.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vojaško sodišče v ruskem Vladikavkazu je desetnico Madino Kabalojevo spoznalo za krivo, ker se med "delno mobilizacijo" ni javila na dolžnost. Kabalojeva je prva ženska, ki je bila obsojena za to kaznivo dejanje. Po poročanju časnika Kommersant je Kabalojeva imela uradno priporočilo medinske čete svoje vojaške enote, da jo začasno oprostijo služenja vojaščine, ker je noseča in ima majhnega otroka. A to ni bilo dovolj, vodstvo svoje enote jo je vseeno kazensko ovadilo.

Kabalojeva je priznala, da se ni pojavila na služenju, a pojasnila, da je bila prepričana, da bo medicinska četa povejstvo obvestila o priporočilu in njeni nosečnosi. Vojaški tožilci pa so opozorili na dejstvo, da je Kabalojeva še naprej prejemala dodatke in ugodnosti, zaradi česar bi morala priti v službo. Kakor koli. Sodišče je Kabalojevo obsodilo na šest let zapora, a je prestajanje kazni odložilo do leta 2032, ker ima majhnega otroka.