Teodor Lorenčič

V zastrašujočem delovnem okolju je sistematično trpinčil podrejene

J.V./STA
6. 9. 2023, 10.05
Posodobljeno: 6. 9. 2023, 10.06
Deli članek:

Nekdanjega vršilca dolžnosti glavnega tajnika mariborske univerze Teodorja Lorenčiča je sodišče po poročanju Večera spoznalo krivega šikaniranja na delovnem mestu in mu prisodilo pol leta pogojne zaporne kazni. Sodba je že pravnomočna.

Sašo Bizjak/Večer
Teodor Lorenčič

"Obdolženi je uspel vzpostaviti izrazito negativno, žaljivo in zastrašujoče delovno okolje, v katerem je sistematično in ponavljajoče trpinčil oškodovanca," o ravnanju Teodorja Lorenčiča po poročanju Večera piše v sodbi Okrajnega sodišča Maribor, izdani januarja. Sodišče je Lorenčiča obsodilo na pol leta pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta ter mu naložilo plačilo stroškov kazenskega postopka in sodne takse. Sodba, na katero se Lorenčič ni pritožil, je postala pravnomočna konec prejšnjega meseca.

Lorenčič je pred leti izgubil službo na univerzi, a pod drugim vodstvom in zaradi drugega prestopka.

Zadeva se nanaša na očitke iz leta 2016, ki jih je prijavil takratni pomočnik glavnega tajnika univerze Alen Vidonja. Mobing naj bi Lorenčič izvajal tudi nad pomočnico Petro Ujčič, pri čemer ga je slednja obtožila tudi spolnega nadlegovanja, za kazenski pregon pa se ni odločila. Je pa bila med pričami, ki so Lorenčiča močno obremenile.

Vidonja je policiji zaradi mobinga naznanil tudi nekdanjega rektorja mariborske univerze Igorja Tičarja in vodjo njegovega kabineta, pozneje glavno tajnico Mirjano Babić. Policijska uprava je zaradi šikaniranja na delovnem mestu leta 2019 vložila kazensko ovadbo tudi zoper njiju in še zoper univerzo kot pravno osebo. Na račun Tičarja in univerze je v tej zadevi podala še dodatno ovadbo, in sicer zaradi kaznivega dejanja kršitev temeljnih pravic delavcev, vendar je tožilstvo po poročanju Večera vse te ovadbe zavrglo.