Na mrtvi točki

Upokojeni zdravnik naj bi bil nesposoben za sojenje

J.V.
5. 6. 2023, 17.40
Deli članek:

Nekdanji zdravnik Franc Grošelj, obtožen omogočanja uživanja drog, naj bi bil nesposoben za sojenje. Grozi mu do 12 let zapora, obramba pa terja, da tožilstvo obtožnico zavrže.

Samo Strel
Obtoženi upokojeni zdravnik Franc Grošelj

Afera glede domnevnih zlorab psihoaktivnih zdravil v Zasavju je v javnosti odjeknila konec leta 2013. Policisti so med preiskavo ugotovili, da zdravila na trg prihajajo na podlagi belih receptov, ki jih vsi bolniki dobijo pri istem zdravniku. Število receptov za psihoaktivna zdravila, ki jih je izdal Franc Grošelj, je krepko presegalo državno povprečje. To je leta 2013 pomenilo štiri bele recepte na zdravnika, medtem ko jih je obtoženi tistega leta izdal kar 993. Koncesionar v Zagorju je bil dvajset let, večina njegovih pacientov pa odvisnikov. Neslavni rekord ima pacient, ki mu je Grošelj v dobrih dveh letih predpisal 34.150 zdravil, kar pomeni, da bi njegov dnevni odmerek znašal 40 tablet.

PU Ljubljana
Zdravila, ki so jih med preiskavo zasegli policisti.

Dve leti po hišnih preiskavah je bila proti zagorskemu zdravniku in še trem osebam vložena obtožnica; Grošlja bremeni omogočanja uživanja prepovedanih drog, soobtožene, šlo naj bi za odvisnike, pa prometa s temi drogami. Grošelj je v priporu prebil leto in pol, ko je zdravniški zbornici vrnil licenco in je bila odpravljena ponovitvena nevarnost, so ga izpustili na prostost.

Na mrtvi točki, nadaljevanje morda septembra

Novembra 2017 je Grošelj na predobravnavnem naroku očitke zavrnil. Aprila 2019 je bila prva obravnava, na kateri je predal pisni zagovor, obramba pa je predlagala izključitev javnosti, ker naj bi govoril o podatkih iz zdravstvenih kartotek pacientov. Sodnica Irena Škulj Gradišar je obravnavo prekinila, da bi zagovor prebrala in odločila o utemeljenosti predloga. Potem pa se do danes ni zgodilo nič. Obravnava je bila dvakrat preklicana, nato je bil spis dodeljen drugi sodnici, ki se je do zdaj ukvarjala z več prednostnimi zadevami.

PU Ljubljana
Še več zaplenjenih zdravil.

Zdaj je zdravnik star 81 let, hudo bolan in zaradi tega tudi psihično prizadet, tako da ni več sposoben sodelovati na sojenju, je prejšnji teden, ko bi se po štirih letih pavze sojenje moralo nadaljevati, izjavil njegov odvetnik Igor Grošelj. »Trajno je nesposoben sodelovati na obravnavah, zato predlagam, da sodišče obtožnico zoper njega zavrže,« je dejal. Opozoril je tudi na to, kar se je dogajalo ob zdravnikovem pridržanju pred leti: policisti so prišli ponj oboroženi, v ordinaciji so pacientom rekli, naj gredo kar domov, ker ne bo več delal. Odpravo pripora, v katerem je bil poldrugi mesec, je dosegel šele s tem, da je vrnil zdravniško licenco. Njegova kariera je bila uničena, je poudaril odvetnik. Ali je nekdanji zdravnik sposoben za sojenje, bo zdaj ocenil sodni izvedenec, glavna obravnava pa naj bi se nadaljevala septembra.

Odvisnike ohranjal pri življenju, vzdževal socialni mir

Dokazni predlogi obrambe so šli v smeri, da je obtoženi odvisnikom zgolj zagotavljal normalno funkcionalnost oziroma jih ohranjal pri življenju, v okolici pa vzdrževal socialni mir. »Če bi vsi tako delali, bi bilo manj deliktov,« je dejal Grošelj na predobravnavnem naroku in pojasnil, da določen delež odvisnikov pač živi med nami, so družbeno dejstvo, večina, ki se z njimi ukvarja, pa se zgolj slepi, da jih zdravijo. Nasprotno, zgolj »pomiriti« jih je treba. Še pred tem je pojasnil, da je bil »izredno previden« pri delu s pacienti po tem, ko je »bil zaklan«. Leta 1978 bil namreč žrtev napada, v zdravstvenem domu ga je psihiatrični bolnik kar 25-krat zabodel z nožem.