Manever zavlačevanja?

Abramova so doslej zagovarjali že štirje odvetniki, a spet zahteva novega

J.V./STA
5. 6. 2023, 13.35
Posodobljeno: 5. 6. 2023, 13.37
Deli članek:

Za danes sklicana glavna obravnava na celjskem okrožnem sodišču je bila preklicana.

STA
Sebastien Abramov na celjskem okrožnem sodišču.

Sebastien Abramov, ki mu tožilstvo očita umor nekdanjega dekleta Sare Veber leta 2015, je v sodnem procesu, ki poteka na celjskem okrožnem sodišču, vložil pritožbo na imenovanje zagovornika po uradni dolžnosti Dušana Tanka. Predsednica sodišča Petra Giacomelli je pritožbo zavrnila, ker je ocenila, da Tanko vestno opravlja svoje dolžnosti. Ker sklep še ni pravnomočen oziroma bo to postal 13. junija, pa je predsednica sodnega senata obravnavo vseeno preklicala. Preklicane so tudi obravnave, ki so bile razpisane za 7., 12. in 13. junij. Nove obravnave je razpisala za 19., 23. in 27. junij.

Medtem pa 33-letni Abramov razmišlja, da bi na celjsko višje sodišče vložil pritožbo na sklep predsednice sodišča. Kot je pojasnil Abramov, zahteva novega zagovornika, saj s Tankom nimata istih stališč glede obrambe. Zatrdil je, da se pogovarja z dvema odvetnikoma in da je pripravljen sodišču v nekaj dneh sporočiti, kdo bi bil njegov novi zagovornik. Prejšnji zagovornik obtoženega Michael Rotter je sodišče maja obvestil, da preklicuje zastopanja Abramova zaradi svoje bolezni in in drugih razlogov. Ocenil je tudi, da ne more zagotoviti ustrezne obrambe obtoženemu.

Reporter
Pokojna Sara Veber. Abramov trdi, da je šlo za nesrečo.

Tožilec Gorazd Kacijančič je v izjavi za STA ocenil, da Abramov s predlogom za zamenjavo zagovornika zavlačuje sojenje, obtoženi, ki so ga doslej zagovarjali štirje zagovorniki, pa trdi, da tega ne počne. Abramovu se bo sicer 31. julija letos iztekel pripor.

Policijska preiskava smrti Vebrove leta 2015 zaradi strela iz puške, ki ga je zagrešil Abramov, je dlje časa potekala v smeri nenaklepnega kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti. Aprila 2020 pa so celjski kriminalisti vložili ovadbo zoper Abramova. Očitajo mu kaznivo dejanje umora iz nizkotnih razlogov in na zahrbten način. Če bo spoznan za krivega, mu grozi do 30 let zapora. Abramov, ki je zaradi domnevnega umora Vebrove v celjskem priporu, obtožbe zavrača. Med preiskavo je dejal, da je ustrelil po nesreči med čiščenjem puške, saj da je bil prepričan, da v cevi ni nabojev. Novembra 2021 je bil sicer Abramov skupaj s svojima staršema in partnerko Julijo Adlešič obsojen v zadevi odrezana roka, v kateri je priznal zavarovalniško goljufijo.