Črna kronika

Člana kriminalne združbe 'Ndranghete so že predali Italiji

Sijan Pretnar
31. 5. 2023, 19.07
Deli članek:

Domnevni član italijanske 'Ndranghete, ki so ga nedavno prijeli v Novi Gorici, je že nekaj dni v domovini. Na novogoriškem okrožnem sodišču so potrdili, da so osumljenega izpustili iz pripora in ga predali policiji, ki ga je predala italijanskim varnostnim organom.

Dreamstime
Aretacija Italijana je bila del mednarodne operacije, ki sta jo v več evropskih državah usklajevala Europol in Eurojust

Novogoriški kriminalisti so prvo sredo v maju zgodaj zjutraj v hotelu Perla aretirali 35-letnega Italijana. Šlo je za del obsežne mednarodne preiskave, uperjene proti italijanski kriminalni združbi 'Ndrangheta. Moškega, ki naj bi kotiral precej visoko v hierarhiji omenjene hudodelske združbe, so še isti dan odpeljali na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku novogoriškega sodišča, ki je zanj odredil ekstradicijski pripor.

Sodišče je izdalo odredbo o predaji

Direktor sodišča Andrej Oblak nam je pojasnil, da se je italijanski državljan strinjal z izročitvijo Italiji. Preiskovalni sodnik je zato že naslednji dan izdal sklep, s katerim je dovolil predajo. Na sklep ni bilo pritožbe, zato je slab teden kasneje sodnik izdal še odredbo o predaji. Osumljenega Italijana so tako 18. maja izpustili iz pripora in predali policistom iz sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje pri generalni policijski upravi, ti pa so ga nato izročili italijanskim varnostnim organom, so še pojasnili na sodišču.

Kot so poročali novinarji Primorskih novic, so novogoriški kriminalisti Italijana aretirali na podlagi evropskega naloga za prijetje in predajo, ki ga je izdalo italijansko pravosodje.

Osumljen sodelovanja v mednarodni trgovini s prepovedano drogo

Aretacija Italijana je bila del mednarodne operacije, ki sta jo v več evropskih državah usklajevala Europol in Eurojust (urad za evropsko pravosodno sodelovanje), slovenski kriminalisti pa so pri tem tesno sodelovali z italijanskimi varnostnimi organi. Na podlagi odredbe novogoriškega sodišča so opravili tudi hišno preiskavo v novogoriškem hotelu Perla. 35-letnik, domnevni član 'Ndranghete, je osumljen več kaznivih dejanj nedovoljene trgovine s prepovedanimi drogami. Šlo naj bi za večje količine in trgovino mednarodnih razsežnosti.

Usklajena preiskava je v začetku maja potekala v osmih državah (Belgiji, Nemčiji, Italiji, Franciji, Portugalski, Sloveniji, Španiji, Romuniji, Braziliji in Panami). V zaključni akciji so prijeli 132 članov 'Ndranghete. V zaključnih aktivnostih je sodelovalo 2770 preiskovalcev, ki so osumljenim na podlagi odredb sodišč zasegli več premoženja. V osmih državah so opravili skupno 150 preiskav, največ v Italiji, številne pa tudi v Nemčiji.

'Ndrangheta, ki izvira iz Kalabrije in je ena od največjih kriminalnih združb v Evropi, obvladuje večji del poslov s kokainom, povezujejo jo tudi s številnimi nasilnimi obračuni, trgovino z orožjem, davčnimi utajami in podkupovanjem. Zaslužke od trgovine s kokainom prek pranja denarja usmerjajo v legalne posle, predvsem nakupe nepremičnin in dragih vozil.

Tihotapili tone kokaina

Profimedia
Združba je tihotapila kokain predvsem prek pristanišč Goia Tauro, Antwerpen v Belgiji (na fotografiji) in Rotterdam na Nizozemskem.

V Italiji so v začetku maja prijeli 108 osumljenih, dva med njimi sta bila v času izvrševanja kaznivih dejanj še mladoletna. Združba naj bi samo med letoma 2020 in 2022 v Evropo, predvsem prek pristanišč Goia Tauro, Antwerpen v Belgiji in Rotterdam na Nizozemskem, pretihotapila šest ton kokaina, od tega naj bi preiskovalci tri tone prestregli. Vsaj v enem primeru naj bi kontejner orožja iz Pakistana ponujali za večjo količino kokaina iz Južne Amerike.

Po poročanju italijanskih novinarjev so tudi pripadniki 'Ndranghete uporabljali kriptirane telefone in posle usklajevali prek komunikacije sky, ki je med kriminalnimi združbami v zadnjih letih zelo priljubljena. Oziroma je bila, dokler francoski, belgijski in nizozemski policisti niso vdrli v francoske strežnike. Pred tem je komunikacija sky med kriminalnimi združbami veljala za zelo varno. Italijanski preiskovalci so v okviru preiskave Eureka ugotovili, da so pripadniki uporabljali kanadsko platformo skyEcc.