Nespodobno povabilo

Policija o belem kombiju, ki je na Vrhovcih prestregel dve osnovnšolki

J.V.
30. 5. 2023, 14.30
Posodobljeno: 30. 5. 2023, 14.33
Deli članek:

Policija danes pojasnjuje nekatere okoliščine včerajšnjega dogajanja na Vrhovcih, ko naj bi moški v belem kombiju nagovarjali dve osnovnošolki na poti domov.

Wikipedia
Fotografija je simbolična.

Kot smo poročali, so starši učencev Osnovne šole Vrhovci včeraj prejeli "nujno sporočilo" pomočnice ravnateljice Urške Letnar Smolič, v katerem opozarja na bel kombi z rdečim in črnim napisom. V njem naj bi bilo pet moških, ki so pri gostišču Pri Slovenki prestregli dve osnovnošolki in ju poskušali zvabiti v kombi, češ, da imajo nekaj zanju.

Policija danes pojasnjuje nekatere okoliščine, in sicer, da so bili seznanjeni s primerom, namen ogovarjanja pa ni znan ali pojasnjen in policisti glede tega še zbirajo obvestila, pojasnjuje tiskovni predstavnik PU Ljubljana Tomaž Tomaževic: "Policija pri tem sodeluje s šolo in drugimi pristojnimi organi ter drugimi vpletenimi osebami, ter izvaja druge aktivnosti, da se v celoti preveri vse okoliščine oziroma ali je do dogodka prišlo na opisan način." "Na splošno svetujemo, da o vseh primerih pojava sumljivih oseb ali njihovem sumljivem obnašanju občani takoj obvestijo policijo na interventno številko 113, najbližjo enoto policije ali podajo anonimno obvestilo na 080 1200. Pomembno je tudi, da je razširjamo nepreverjenih informacij na družbenih omrežjih. Slednje lahko povzroča strah, paniko in nezaupanje preden policisti preverimo dejansko stanje," je še poudaril Tomaževic.

Vsaka interakcija z neznancem še ne pomeni nevarne situacije

Kot še pravi, policisti namenjajo veliko časa osveščanju otrok o pravilnem vedenju in odzivih v morebitnih nevarnih situacijah: "Otrokom je potrebno pojasniti, kaj naj naredijo, kam naj se zatečejo v nevarni situaciji, kajti vsak stik, komunikacija z neznano osebo še ne pomeni nevarnosti. Otroke je treba učiti, da lahko neznani osebi odgovori na vprašanje, vendar se v pogovor ne zapleta in da ostane na varni razdalji. Z neznanci naj ne odhajajo, četudi bi bile njihove ponudbe mamljive." "Tudi starši lahko v pogovoru z otroci pojasnijo, kako se obnašati v stikih z neznanci. Tak pogovor ne sme potekati pod vtisom medijskega poročanja o takšnih pojavih," še poudarja Tomaževic, "ampak s pomočjo pripomočka, lahko bi bil to strip ali knjiga in predvsem v mirnih situacijah na način, ki je sproščujoč in ne ogrožajoč".