50 milijonov evrov

Med bananami, namenjenimi v Slovenijo, se je skrivalo 270 kilogramov kokaina

S.R./STA
25. 5. 2023, 18.51
Posodobljeno: 25. 5. 2023, 19.00
Deli članek:

Pošiljke banan v Evropo pogosto skrivajo tako in drugačno blago tihotapcev. Nič drugače ni bilo tokrat v primeru pošiljke iz Ekvadorja, namenjene v koprsko pristanišče.

Profimedia
Fotografija je arhivska.

Pošiljko so v pristanišču Freeport na vzhodu države prestregle malteške oblasti. Malteška carina je več kontejnerskih enot izbrala za rentgenski pregled in pri dveh od njih ugotovila neskladnosti, zato ju je fizično pregledala. Zabojnika sta bila naložena z bananami iz Ekvadorja in sta bila namenjena v Slovenijo.

Cariniki so ob pomoči policistov z oddelka za boj proti drogam v enem od njih našli 170, v drugem pa 100 paketov s snovjo, za katero so posumili, da je kokain. Vsak paket je bil težak en kilogram. O najdbi so obvestili malteške pravosodne organe in sprožili nadaljnjo preiskavo. Vrednost zasežene droge bi na črnem trgu lahko dosegla do 50 milijonov evrov.

Nedavno je v zabojnikih z bananami kokain v pristanišču Gioia Tauro v Kalabriji našla tudi italijanska policija. Po navedbah italijanske finančne policije so v dveh 12-metrskih hladilnih zabojnikih s 78 tonami banan zasegli 2734 kilogramov izjemno čistega kokaina, ki bi bil na črnem trgu vreden okoli 800 milijonov evrov. Najdbo so označili za rekordno.