»Se vam zdim nevaren človek?«

Marjan naj bi Andreji stregel po življenju, a si ga želi obiskati v priporu

Juš Valentinič
23. 5. 2023, 06.12
Posodobljeno: 23. 5. 2023, 08.09
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču zaradi dveh poskusov uboja in nasilništva sodijo Marjanu Elemirju Rozmanu, staremu znancu organov pregona in sodišč.

Sašo Švigelj / Svet24
Glavna obravnava z zagovorom obtoženca glede očitka nasilništva se bo nadaljevala 5. junija.

Leta 1998 je Marjan Elemir Rozman umoril lastno mater in njeno truplo zagrebel na vrtu. Med sodnim postopkom je pobegnil iz psihiatrične bolnišnice v Ormožu, znova so ga prijeli po naključju, več kot poldrugo leto kasneje na Celjskem zaradi prometnega prekrška. Ko je po 14 letih prišel iz zapora, je iz podjetja, kjer je delal, ukradel BMW in nato še vlomil v neko stanovanje, kaznivi dejanji priznal in se pokesal. Prisodili so mu osem mesecev zapora.

Lani naj bi se z nožem lotil Sandija, bivšega svoje zdaj že nekdanje partnerice Andreje, letos pa še nje. Sodijo mu tudi zaradi očitka nasilništva nad Andrejo, po navedbah tožilstva jo je pretepal, brcal in zmerjal s kurbo ter ji grozil, da bo pobil njo in njeno družino, celo da ji bo odrezal glavo, piše v obtožnici. Kot rečeno, naj bi se septembra lani z nožem lotil njenega nekdanjega izbranca Sandija in ga porezal po vratu, januarja letos pa naj bi še njo zabodel v vrat, a ji je uspelo pobegniti.

Kaj na očitke pravi obtoženi? Glede poskusa uboja Sandija zatrjuje, da se je zgolj branil pred njim, glede poskusa uboja Andreje pa pravi, da je hotela od njega denar za drogo, in ko ga ni dobila, si je nož na vrat nastavila sama. Glede očitka nasilništva se bo Rozman po besedah zagovornice Monike Poje zagovarjal na prihodnji obravnavi v začetku junija.

Travmatolog si je glavo obtoženca še enkrat ogledal

Mamino truplo zagrebel na vrtu
O Rozmanu je bilo konec devetdesetih na straneh črne kronike prelitega mnogo črnila. V noči na 22. december 1998 je vlomil v domačo hišo v Gibini v občini Razkrižje, pri čemer ga je zalotila 62-letna mati Anuška Klenar. Rozman jo je potolkel z baterijsko svetilko, ležečo na tleh pa še ustrelil s puško. Da bi prikril zločin, je z bagrom, ki je bil pri hiši, ker so ravno urejali parcelo, izkopal poldrugi meter globoko jamo in vanjo zagrebel truplo, sorodnikom pa napletel, da je odpotovala v tujino. Kak mesec po zločinu so sledi pripeljale do storilca.

O poškodbah Rozmana po ravsu s Sandijem je včeraj spregovoril sodni izvedenec travmatolog Marko Jug; mnenje je izdelal na podlagi izvida zdravnika, ki ga je obtoženi obiskal tri dni po dogodku. Rozman se brani, da ga je Sandi napadel z boksarjem in da so posledice napada na levem ušesu in ustnici vidne še danes. Izvedenec pa ugotavlja, da so bile poškodbe zelo verjetno povzročene s pestjo, lahko tudi s topim predmetom, recimo kuhinjsko ponvijo (Sandi je v preiskavi izpovedal, da se je pred napadalcem branil z njo). A obtoženi v nobenem primeru ni bil življenjsko ogrožen, tudi nima trajnih posledic, ugotavlja izvedenec, ki si je glavo obtoženca v sodni dvorani še enkrat pobliže ogledal in zaključil, da sta lahko poškodbi na ušesu in ustnici že od prej.

Soseda oškodovanke o burnem dogajanju

Senat predsedujoče Maje Povhe je včeraj zaslišal tudi sosedo oškodovanke Suzano R. Ta je pojasnjevala burno dogajanje v večstanovanjski hiši. Andreja je živela z očetom, do katerega je bila po navedbah priče večkrat nasilna, saj je potrebovala denar za alkohol in droge, pred leti naj bi ga celo napadla z nožem, a je prijavo umaknil. Večkrat pa je grozila tudi priči. »Pod vplivom alkohola in mamil je znala biti tako verbalno kot fizično nasilna,« je poudarila Suzana. »Odkar je na drogi in alkoholu, se je z njo vedno 'nekaj' dogajalo,« je še dejala. V zadnjih desetih letih je priča zaradi Andreje več kot desetkrat klicala policijo.

Sandi pričo nagovarjal, naj o Andreji ne razkrije vsega

Vseeno se je Andreja po januarskem dogajanju zatekla k Suzani. »Poglej, kaj mi je naredil. Zaštihal me je. Marjan,« ji je dejala. Ko sta poklicali reševalce in policijo, pa jim ni želela razkriti identitete napadalca, samo ime. »Delovala je mirno, glede na to, da je bila pravkar napadena z nožem,« je dejala priča, pa tudi, da je Andreja smrdela po alkoholu. Suzana je med drugim še razkrila, da ji Sandi pošilja SMS-sporočila, naj na sodišču ne pove vsega, kar ve o Andreji. Sporočila bo priča senatu posredovala do prihodnjič. Kot je še bilo slišati na obravnavi, si Andreja želi obiskati obtoženca v priporu. »Se vam zdim nevaren človek?« je po koncu naroka zbrane v dvorani nagovoril obtoženi in dodal: »Samo pomagati sem hotel tej družini.« Kakorkoli. Se nadaljuje.