Kalvarija v Polju

Veljko je bil za poskus umora bivše pred očmi njenega otroka kaznovan na spodnji meji

J.V.
17. 5. 2023, 06.20
Deli članek:

Tožilstvo je terjalo 17 let, obramba oprostilno sodbo. Sodišče mu je izreklo 15 let.

Facebook
Obtoženi Veljko Vacić se brani pred očitki poskusa umora bivše.

Veljko Vacić je bil včeraj na ljubljanskem okrožnem sodišču obsojen na 15 let zapora zaradi poskusa umora svoje nekdanje partnerke Špele V. lanskega januarja v Polju. Sodba še ni pravnomočna. Tožilstvo je sicer zahtevalo 17 let zapora, obramba oprostilno sodbo.

Senat predsedujoče Tine Lesar se je odločil za kazen na spodnji meji; 15 let zapora (za umor je zagrožena kazen najmanj 15 let in največ 30, tudi če je ostalo "le" pri poskusu). "Obtoženi je moral dobiti sporočilo, da se ne sme grobo upravljati z ljudmi. Njegova predkaznovanost je obsežna, družbenih pravil ne upošteva. To je pravična kazen glede na to, kaj je storil. Pa vendar takšna, da je, ko pride iz zapora, še vedno možna dostojna vključitev nazaj v družbo," je pojasnila v ustni obrazložitvi sodbe. Vacić je izreka sicer ni udeležil, tako da je zatožna klop ostala prazna. Senat mu je tudi podaljšal pripor do pravnomočnosti. Plačila sodnih stroškov so ga oprostili, bo pa moral poravnati 600 evrov sodne takse. Oškodovanko so s premoženjsko pravnim zahtevkom v višini 25.500 evrov napotili na pot pravde.

Par ur po napadu nekomu pisal, da jo je "zaklal"

Odnos obtoženca in oškodovanke je bil sicer že dolgo turbulenten. Po oškodovankinih besedah je bila zveza toksična, posesivna, polna ljubosumja in groženj. Zatekla se je v varno hišo, a je bila z njim še vedno v stiku. Na sodišču je pojasnila, da je odnos ohranjala, da bi ga pomirila. Večkrat ji je namreč grozil, da jo bo ubil, če ga zapusti ter da bosta nastradala tudi njena otroka. "V odnosu se je prilagajala. Nikakor ni šlo za enakopraven odnos, kot je trdila obramba," je poudarila sodnica. Opozorila je tudi na besede psihiatrične izvedenke dr. Vesne Švab, da je obtoženi posesiven in prepričan, da je človek, enako kot predmet, lahko njegova last. Senat tako ni podvomil v očitek tožilstva, da je šlo za poskus umora iz nizkotnih nagibov, kalvarijo pa je zagrešil vpričo 12-letne hčerke oškodovanke. Poleg tega je par ur po dejanju nekomu poslal sporočilo, da je oškodovanko, kot kakšno žival, "zaklal".