Ljubitelja pogrebnih ritualov

Policista sta pogledala v prtljažnik in nista mogla verjeti svojim očem: 14 lobanj

R.T.
1. 4. 2023, 12.32
Posodobljeno: 1. 4. 2023, 16.50
Deli članek:

V kraju Straßburg na avstrijskem Koroškem sta v petek zvečer prometna policista opravljala rutinsko kontrolo.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Na enem od parkirišč ob cesti je okoli 23. ure stal osebni avtomobil z nemškimi registrskimi tablicami. Policista sta preverila dokumente, vse v redu, voznik je bil nemški državljan, njegov sopotnik tudi. Prosila sta ga, naj jima odpre še prtljažnik. Tu pa ju je čakalo presenečenje. V prtljažniku je bilo 14 človeških lobanj.

Nemca, eden od njiju ima univerzitetno izobrazbo, sta povedala, kaj sta ušpičila. Razložila sta, da ju zelo zanima vse v zvezi s pogrebnimi rituali. Ker v Nemčiji ni veliko odprtih in javno dostopnih grobnic oziroma cerkvenih kostnic, sta se zapeljala do Mölblinga v okrožju Šentvid ob Glini, kjer je ena od takšnih kostnic. Zaigrala sta naivnost. Preprosto sta vzela lobanje, ker pač ni nikjer pisalo, da je to prepovedano in ker je bil vstop prost.

Policisti ju bodo najverjetneje ovadili zaradi suma kaznivega dejanja, ki bi ga lahko prevedli kot »motenje miru mrtvih« (Störung der Totenruhe), za katerega je predpisana zaporna kazen do šestih mesecev. V Sloveniji je najbližji ekvivalent kaznivo dejanje skrunitev trupla (Kdor neupravičeno skrije, odnese, poškoduje, uniči ali kako drugače oskruni truplo, del trupla ali posmrtne ostanke, se kaznuje z zaporom do dveh let.)