Tragedija v Velenju

Ker ni bilo rešilca, se je do dežurnega zdravnika peljal sam in med vožnjo umrl

J.V.
30. 3. 2023, 15.30
Posodobljeno: 30. 3. 2023, 19.16
Deli članek:

74-letni občan je ponoči dežurno službo Zdravstvenega doma Velenje dvakrat klical zaradi hudih bolečin, obakrat se je moral na urgenco peljati sam, ker da na voljo ni nobenega reševalnega vozila. A drugič do njih ni uspel priti, poroča Večer.

Bobo
Reševalna vozila nesrečniku menda niso bila na voljo, zato se je odpeljal sam.

V sredo v zgodnjih jutranjih urah je bila cesta ob Zdravstvenem domu (ZD) Velenje zaprta. Avto z vklopljenimi vsemi smerokazi je stal na otoku na cesti, v njem je sedel moški, ki je zaradi hude stiske kar v pižami šel iskat zdravniško pomoč. Tik pred ciljem je na žalost omahnil in umrl. Prvi ga je po virih Večera našel in mu nudil pomoč ravno reševalec, ki je bil na poti v službo. A mu žal ni mogel več pomagati.

Kot piše Večer, se je tragedija začela odvijati dve uri prej, ob 4. uri zjutraj, ko je občan prvič klical dežurno službo velenjskega ZD. Potarnal je o neznosnih bolečinah, ki so mu jih najverjetneje povzročali ledvični kamni. Opisal je tudi, da ima sicer anevrizmo. Dežurna zdravnica naj bi mu bila po virih Večera pojasnila, da nima na voljo nobenega reševalnega vozila, zato naj v zdravstveni dom pride sam. Oblekel se je in šel. Z vso zdravstveno dokumentacijo vred. V ZD je prejel injekcijo voltarena, takoj so ga poslali nazaj domov.

Po petnajstih minutah je doma začel močno bruhati, obenem so se vrnile hude bolečine, zato je 55 minut kasneje znova klical velenjski ZD. Ponovno s prošnjo, naj pridejo ponj. Zdravnica naj bi mu bila znova dejala, da do sedme ure zjutraj (ura pa je bila okoli pol šeste ure zjutraj) nima na voljo reševalnega vozila. Tako se je mukoma znova spravil v avto in poskušal priti do ZD. Ni imel več niti toliko moči, da bi se ponovno preoblekel iz pižame. V avto je sedel kar tak in peljal do ZD. Tik pred ciljem je v avtu umrl.

V ZD Velenje uradnih izjav še ne dajejo, neuradno pa je slišati, da imajo drugo plat zgodbe, in sicer, da naj bi mu bili ponudili, da pridejo ponj, pa da naj bi nato odvrnil, da bo že prišel sam, piše Večer. To naj bi imeli tudi na posnetkih, saj se vsi klici snemajo. Slišati je bilo tudi, tako Večer, da naj bi v ZD Velenje trdili, da občan naj ne bi bil pojasnil, da ima obenem tudi anevrizmo, za katero je jasno, da lahko vsak napor povzroči, da kje žilica poči. Da je torej pomoč iskal zaradi drugih težav, ki niso sodile v nujno medicinsko pomoč. Obdukcije (še) ni, niti ni znano, če bo odrejena, strokovna komisija v samem domu pa tudi še ni zaključila svojega dela.

"Ne morem vam dati še nobene izjave, dokler ne bo znan rezultat strokovne komisije," je za Večer pojasnil direktor ZD Velenje Janko Šteharnik. Tudi velenjski župan Peter Dermol je za N1 dejal, da čaka poročilo, ki ga bodo pripravili v ZD Velenje. Po zagotovilih ZD Velenje naj ne bi imeli težav z zagotavljanjem reševalnih vozil ponoči, je dejal. Ta morajo biti na voljo od 19. do 7. ure. "V praksi pa vemo, kakšen je zdravstveni sistem v Sloveniji nasploh," je dodal.