Ponarejeni bankovci

Da se ne boste opekli s filmskim denarjem

G.G.
29. 3. 2023, 13.27
Posodobljeno: 29. 3. 2023, 13.30
Deli članek:

Na območju Maribora in Celja so v marcu zaznali povečano število ponarejenih stoevrski bankovcev.

Policija
Primer t. i. filmskega denarja (ponaredek s turškim napisom)

Nekaj unovčenih nepristnih bankovcev so opazili tudi v Ljubljani in drugih delih Slovenije. Najpogosteje so te bankovce detektirali v gostinski lokalih, trgovinah, trafika, na bencinskih servisih, pri plačilih dostavljene hrane in tako dalje.

V obtoku se je znašel tudi tako imenovani filmski denar. Gre za ponaredke, ki so natisnjeni na navaden papir in zelo podobni pravemu. Ti ponaredki navadno nimajo nobenega zaščitnega elementa, le barvni odtis podobe evrskega bankovca, na sprednji ali zadnji strani bankovca pa je dodan le manjši napis (na primer "copy", "movie mony"), ki ga je ob površnem pogledu navadno težko opaziti.

Kako prepoznati, da gre za ponarejen bankovec? Policisti so podali nekaj nasvetov:

• V večini primerov zadošča, da bankovec pogledate, otipate in obrnete proti viru svetlobe, saj so ponaredki zaščitnih elementov tako opaznejši.
• Ponarejene bankovce lahko prepoznate tudi na otip, po reliefu, saj ga ponaredki velikokrat nimajo.
• Pri pregledu pristnega bankovca proti svetlobi sta vidna portretni vodni znak in varnostna nit, pri večjih vrednostih še portretno okence.
• Pri nagibanju bankovca naprej in nazaj pa se na srebrnem traku opazi portret Evrope v prosojnem okencu, na zeleni številki pa svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki.

Policija
Primer t. i. filmskega denarja (ponaredek z napisom "copy").

Spravljanje ponarejenih bankovcev in kovancev v obtok je kaznivo dejanje

Ponarejeni bankovci so brez vrednosti in se ne morejo zamenjati za druge bankovce. Pri tem se je treba zavedati, opozarja policija, da spravljanje ponarejenih bankovcev in kovancev v obtok predstavlja kaznivo dejanje, za katero je zagrožena zaporna kazen od šestih mesecev do osmih let.