Vrhnika

S sladkimi besedami jo je zamotil, drugi pa je pograbil njen denar

G.G.
29. 3. 2023, 08.48
Posodobljeno: 29. 3. 2023, 15.57
Deli članek:

V torek se je v okolici Vrhnike smukal okoli 50 let star moški, ki se je izdajala za uslužbenca telekomunikacijskega podjetja.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Možakar je zamotil starejšo občanko s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev. Medtem ko je pleteničil, je njegovemu pajdašu uspelo iz hiše ukrasti denar. Lastnico je »olajšal« za nekaj sto evrov. Z denarjem v žepu sta skočila v avto sive barve in se odpeljala. Gospa je policistom opisala prvega moškega. Star je okoli 50 let, visok 175 centimetrov, močnejše postave, oblečen v temna oblačila z rdeči supergami na nogah. Informacija, da je nosil modro kirurško masko, ne bo nikomur pomagala.

Policisti ob tem dogodku opozarjajo na drzne tatvine iz stanovanjskih hiš. Storilci jih izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. Žrtve so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev
pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Policisti občanom svetujejo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila). V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo. Svojce in znance naprošamo, da o načinu storitve kaznivih dejanj seznanijo starejše osebe, ki so pogosto žrtve teh kaznivih dejanj.