Groza v Nashvillu

VIDEO: Policija objavila pretresljiv posnetek likvidacije strelke, ki je na šoli zagrešila pokol

R.T.
28. 3. 2023, 21.02
Posodobljeno: 28. 3. 2023, 21.04
Deli članek:

Policija v Nashvillu je danes objavila pretresljiv posnetek posredovanja njihovih policistov po včerajšnjem pokolu na lokalni šoli, v katerem so na koncu 28-letno storilko ubili.

Profimedia
Audrey Hale med strelskim pohodom na šoli.

ZDA je včeraj pretresel nov strelski napad na eni od šol. V šolo The Covenant, ki jo je ustanovila prezbiterijanska krščanska ločina, je vstopila nekdanja učenka 28-letna Audrey Hale, ki se je identificirala kot transspolna oseba. Umorila je tri otroke, ravnateljico, učiteljico in hišnika. Pod njenimi streli so umrli devetletni dekleti Evelyn Dieckhaus in Hallie Scruggs, devetletni deček William Kinney, 60-letna ravnateljica Katherine Koonce, 61-letni hišnik Mike Hill in 61-letna učiteljica Cynthia Peak.

Ponedeljkov pokol je bil že 90. primer streljanja na ameriških šolah letos. Gre za primere, ko v prostorih katere od šol namerno ali nenamerno odjekne strelno orožje. Lani so v celotnem letu zabeležili 303 tovrstne primere, kar je največ od leta 1970, ko so prvič začeli voditi statistiko.

Audrey Hale, ki je glede na njen profil na omrežju LinkedIn nazadnje delala kot grafična oblikovalka in dostavljavka hrane, je po navedbah policije napad skrbno načrtovala. Kot smo že poročali, je v šolo vstopila oborožena s tremi kosi orožja, pištolo in dvema polavtomatskima puškama »jurišnega tipa«. Po poročanju ameriških medijev je sicer v zadnjem obdobju v petih različnih trgovinah zakonito kupila sedem kosov orožja, ki pa jih je doma pred starši skrila. Slednji so policiji pojasnili, da se je Hale nedavno zdravila zaradi »čustvenih težav.« Glede na njen manifest je nameravala napade izvesti tudi na drugih lokacijah. Šolo, ki jo je obiskovala tudi sama, je sicer izbrala načrtno, a naj bi posamezne žrtve izbirala naključno. Preiskovalci sicer menijo, da je do te šole gojila »zamere.«

Policija je danes objavila tudi šestminutni posnetek posredovanja, sestavljen iz posnetkov dveh policistov, ki sta sodelovala v operaciji. Iz posnetka je razvidno, da so policisti za razliko od lanskega pokola na osnovni šoli v teksaškem mestu Uvalde, v katerem je umrlo devetnajst učencev in dva učitelja, nemudoma vstopili v šolo ter začeli iskati storilca. Ko so v prvem nadstropju zaslišali strele, ki so prihajali iz drugega nadstropja, so se pognali proti stopnišču in v zgornjo etažo. Tam so na hodniku stekli mimo ene od žrtev, se podali naravnost proti osumljenki in jo ustrelili. Prvi klic na pomoč so prejeli ob 10.13 uri, ob 10.27 uri pa je bila osumljenka že mrtva.

Občutljive bralce opozarjamo, da je posnetek zelo nazoren.