Groza v Nashvillu

28-letnica v strelskem pohodu na osnovni šoli umorila tri otroke in tri uslužbence

R.T.
27. 3. 2023, 18.59
Posodobljeno: 27. 3. 2023, 21.25
Deli članek:

Vse tri otroke so po sprejemu v bolnišnico razglasili za mrtve. Umrli so tudi trije zaposleni na šoli in ženska, ki je izvedla strelski pokol.

Metro Nashville PD
Strelski pohod na zasebni osnovni šoli v Nashvillu.

V strelskem pohodu na šoli v Nashvillu v ameriški zvezni državi Tennessee je po zadnjih podatkih umrlo najmanj sedem oseb, in sicer trije otroci in štiri odrasle osebe. Kot so sporočili iz tamkajšnje pediatrične bolnišnice, so sprejeli tri otroke s strelnimi ranami. »Vsi trije so bili po sprejemu razglašene za mrtve.« Med mrtvimi odraslimi je tudi strelka, ki je pohod zagrešila.

Pokol je zagrešila ženska. Kot so sprva pojasnili policisti, je bilo videti, da gre za »najstnico,« ki je bila oborožena z najmanj dvema jurišnima puškama in pištolo. »Zdaj vemo, da so za strelnimi ranami umrli trije šolarji in trije odrasli v šoli. Vključno s strelko je bilo v današnjem jutranjem incidentu v šoli ubitih sedem ljudi,« je pojasnil tiskovni predstavnik policije v Nashvillu Don Aaron. Policisti so strelko ubili v drugem nadstropju zgradbe. Kot je pojasnil Aaron, so policisti, ki so prvi prispeli na kraj in vstopili v zgradbo, z drugega nadstropja slišali strele. Tam so nato naleteli na strelko, ki so jo opisali kot »punco v najstniških letih.«

Profimedia
Strelski pohod v Nashvillu.

Strelko so policisti pozneje identificirali kot 28-letno domačinko. Njenega imena še niso izdali, prav tako niso posredovali informacij o morebitnem motivu za grozodejstvo ali tem, ali je s šolo kakor koli povezana. Po prvih podatkih naj bi sicer šlo za nekdanjo učenko v tej šoli. Pokol se je zgodil na zasebni prezbiterijanski šoli Covenant School, ki jo obiskujejo predšolski otroci in otroci vse do 12 leta starosti oziroma šestega razreda osnovne šole. Po podatkih z njihovega spletišča jo obiskuje približno 200 otrok.

Na nov strelski pohod v ameriških šolah se je že odzval tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki je dejal, da je tak dogodek »srce parajoč in najhujša nočna mora vsakega starše.« Dejal je, da je treba storiti več za preprečevanje nasilja s strelnim orožjem in zaščito ameriških šol, ter obenem kongresnike pozval, naj potrdijo prepoved jurišnega orožja.