Kraški hram

Bordel v Križu: trojica krivde za zlorabo prostitucije ni priznala

Sijan Pretnar
27. 3. 2023, 20.33
Deli članek:

Pet let in pol po aretacijah zaradi dodatne ponudbe v kraškem hramu v Križu so včeraj pred sodnika koprskega okrožnega sodišča stopili trije od četverice obtoženih. Trojica krivde za kaznivo dejanje zlorabe prostitucije, ki naj bi ga storili v hudodelski združbi, ni priznala.

Primorske novice
Pred leti je v goste v Križ vabila znana gostilna Kraški hram, nato pa so moške obiskovalce na Kras vabili z drugačno ponudbo.

Avgusta 2017 so namesto gostov v nekdaj znano kraško gostilno v Križu vdrli koprski kriminalisti in policisti. Že dlje časa so, tudi s prikritimi ukrepi, spremljali dogajanje v kraškem hramu, zato so vedeli, kaj lahko pričakujejo. Presenetili so šest strank in sedem prostitutk iz Dominikanske republike, Moldavije in Ukrajine. Takrat smo poročali, da so kriminalisti pridržali 42-letnega lastnika nočnega kluba, natakarja iz Ljubljane in Komna ter posrednika iz Radeč.

V Klet vabili na druženje z dekleti

Med preiskavo so ugotovili, da naj bi osumljeni ponudbo tradicionalne kraške gostilne zamenjali za bolj dobičkonosno dejavnost. V Križu so na spletu oglaševali Night club Klet, ki je poleg kraških dobrot ponujal striptiz, druženje z dekleti in zasebne plese. Kriminalisti so četverico ovadili za 45 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi, osumljeni pa naj bi po njihovih izračunih z nezakonito dejavnostjo v več letih zaslužili 800.000 evrov.

Dekleta naj bi prek različnih agencij vabili s ponudbami za dobro plačano delo plesalk in animatork, a jih je na Krasu čakalo drugačno delo, saj so obiskovalcem nudile spolne storitve. Moške so morale pod nadzorom natakarjev najprej prepričati, da so jim plačali pijačo, šele nato je bil na vrsti plačan seks. Moški naj bi za uro z dekletom plačevali 100 evrov, za vso noč ali celodnevno druženje z njimi pa 500 evrov. V nočni klub naj bi hodili predvsem gostje iz Italije, pa tudi domačini in tujci, ki so jih na Kras vozili taksisti.

Primorske novice
Boštjan Zahrastnik se je pred leti že zagovarjal zaradi zlorabe prostitucije, a ga je sodišče oprostilo.

Delovali naj bi v hudodelski združbi

Kriminalisti so med preiskavo identificirali 45 deklet iz različni držav, med drugim iz Dominikanske republike, Argentine, Filipinov, Ukrajine, Moldavije, Kazahstana ... Po končani sodni preiskavi je specializirano tožilstvo zaradi kaznivega dejanja zlorabe prostitucije vložilo obtožnico proti lastniku in vodji kluba Simonu Macarolu, natakarjema Danijelu Guštinu in  Stanku Kutnjaku ter posredniku delovne sile Boštjanu Zahrastniku. Kaznivo dejanje naj bi zagrešili v hudodelski združbi.

Sodnik Julijan Glavina je včeraj razpisal prve tri naroke, v torek na sodišču pričakujejo še Macarola. “Krivde za očitano kaznivo dejanje ne priznam, ker se kazniva dejanja sploh niso zgodila,” je sodniku prvi odgovoril 55-letni Boštjan Zahtrastnik, glasbenik in kmet iz Radeč v Posavju. Enako sta nato odgovorila še 52-letni Danijel Guštin iz okolice Komna in 60-letni Stanko Kutnjak iz Ljubljane.

Zahrastnik se je zaradi enakega kaznivega dejanja pred leti že zagovarjal, a ga je sodišče pravnomočno oprostilo. Povedal je, da so bila dekleta zaposlena v njegovem podjetju, a da jih ni nihče silil v prostitucijo. Če so se s tem ukvarjala, je bila to njihova izbira, je še pribil. Da se v lokalu ni dogajalo nič takega, kot je zapisano v obtožnici, bosta lahko potrdili ženski, ki sta bili zaposleni pri obtoženem in sta delali tako v lokalu na Krasu kot v drugih krajih, je zaslišanje prič utemeljil Zahrastnikov odvetnik Matej Domjo.

Primorske novice
Stanko Kutnjak z odvetnikom Renatom Dukičem.

Obramba zahteva izločitev dokazov

Odvetnik Tomaž Čeč, ki zagovarja Guština, pa zahteva izločitev dokazov, ki so po oceni obrambe nezakoniti. Med drugim je poudaril, da so bile odredbe tožilstva za prikrite preiskovalne ukrepe premalo obrazložene in da ni bilo utemeljenih razlogov za sum kaznivega dejanja trgovine z ljudmi, zaradi katerega so bili ti ukrepi sploh odrejeni. To je pokazala tudi sodna preiskava, saj je tožilstvo nato vložilo obtožnico zaradi kaznivega dejanja zlorabe prostitucije.

Dodal je še, da so bile grobo kršene pravice oškodovank in obtoženih, saj so dokaze zbirali tudi tako, da so tajni delavci policije “koristili storitve oškodovank”, takšni dokazi pa so nedopustni. Ker so na podlagi teh dokazov prišli še do drugih, je po načelu sadeža zastrupljenega drevesa predlagal tudi izločitev ostalih dokazov. Njegovemu predlogu je nasprotoval tožilec Izidor Rojs, poudaril je, da je celotno gradivo preveril preiskovalni sodnik in ni ugotovil kršitev. Tožilstvo bo na predlog obrambe podrobno odgovorilo pisno.

Primorske novice
Danijel Guštin (levo) je z odvetnikom Tomažem Čečem (desno) zahteval izločitev dokazov.