Črna kronika

VIDEO: Oglejte si detonacijo mine iz 2. svetovne vojne na Reki

M.K.
19. 3. 2023, 18.23
Posodobljeno: 19. 3. 2023, 18.49
Deli članek:

V bližini hrvaške Reke so strokovnjaki detonirali protiladijsko mino iz 2. svetovne vojne, v kateri je bilo 690 kilogramov eksploziva.

youtube
Mina je v dolžino merila 298 centimetrov, imela pa je premer 70 centimetrov.

Protiladijska mina, nemške proizvodnje, ki so jo med drugo svetovno vojno odvrgli Italijani, je delno zakopana v mulj ležala na 19 metrih globine v bližini reške luke. Ker je mina ležala na morskem dnu v bližini stanovanjskih stavb in drugih objektov, jo niso mogli uničiti na kraju najdbe. 

Celotna operacija je po poročanju hrvaškega portala 24sata trajala približno osem ur, vse pa se je začelo  sireno ob 6. uri. Že pred tem so oblasti začasno evakuirale 500 prebivalcev, ki živijo v bližini. Potapljači specialne enote hrvaške policije so mino s pomočjo balonov dvignili na sedem metrov globine, nato pa so jo s pomočjo vlačilca odvlekli na varno lokacijo.

Smrtonosno mino so uničili več kot osem kilometrov od obale, v krogu sedmih kilometrov od lokacije je v času akcije trajala prepoved vsega ladijskega prometa. Strokovnjaki so mino nekaj minut pred drugo uro popoldan pod nadzorom detonirali.

Mina je v dolžino merila 298 centimetrov, imela pa je premer 70 centimetrov. Slabo tono težka mina, je imela 690 kilogramov eksploziva, še poroča hrvaških portal 24sata.