42 aretacij

Z aretacijami nad lopove, ki razstreljujejo bankomate

R.T.
17. 3. 2023, 19.03
Posodobljeno: 17. 3. 2023, 19.10
Deli članek:

Nemška policija je v okviru operacije, uperjene zoper tolpe, ki jih sumijo vlamljanja v bančne avtomate, pridržala 42 ljudi.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V Nemčiji so v zadnjih letih vse pogostejši primeri vlomov v bankomate, če je temu mogoče reči vlom. Lopovi običajno udarijo ponoči, na bankomat nastavijo eksploziv, ko slednjega raznese, pa si prilastijo njegovo vsebino. Samo v lanskem letu so zabeležili 496 tovrstnih primerov, kar po navedbah nemškega notranjega ministrstva pomeni kar 27-odstotno povišanje glede na leto pred tem.

V zadnjih treh letih je policija v sedmih od 16 nemških zveznih dežel v povezavi s temi lopovščinami preiskala več kot 5300 vozil in 8000 ljudi, pri čemer so 42 oseb pridržali. Po navedbah notranjega ministrstva želijo s tem na storilce, ki so aktivni po vsej Nemčiji in tudi sosednjih državah, vršiti pritisk. Kot je pojasnila notranja ministrica Nancy Faeser, tovrstni ropi zaradi eksplozije predstavljajo tudi nevarnost za druge ljudi. Ena od posledic teh dejanj je tudi ta, da so v Nemčiji številni bankomati, ki se nahajajo v preddverjih bank, v nočnih urah zdaj nedostopni.