Mednarodna preiskava

NPU razbil kriminalno združbo, ki je na Dolenjskem mastno služila z nezakonito proizvodnjo cigaret

S.R.
16. 3. 2023, 19.59
Posodobljeno: 16. 3. 2023, 19.59
Deli članek:

V zaključni operaciji je sodelovalo 40 preiskovalcev in kriminalistov. Zasegli so ogromne količine tobaka, tobačnih listov in cigaret.

Bobo
Fotografija je arhivska.

Da se je pod drobnogledom kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) znašla mednarodna kriminalna združba, ki se je pri nas ukvarjala z nezakonito proizvodnjo in prodajo cigaret, je prvi poročal portal 24ur. Kriminalisti so v okviru hišnih preiskav na Dolenjskem zasegli ogromno količino cigaret iz nezakonite proizvodnje.

Kriminalni združbi naj bi sicer na sled prišli v Nemčiji, nemški organi pa so nato o dogajanju obvestili Finančno upravo RS (Furs). Cigarete naj bi prodajali tudi v Nemčiji, Avstriji in na Hrvaškem, in sicer tedensko za več milijonov evrov, milijonski naj bi bili tudi zaslužki, je še poročal portal, kjer so dodali, da naj bi preiskovalci aretirali tudi slovenskega državljana, ki nezakonito proizvodnjo cigaret organiziral. Glavni organizatorji te nezakonite trgovine naj bi bili sicer državljani Nemčije in Hrvaške.

Zasegli ogromne količine

Iz NPU so zdaj potrdili, da vodijo predkazenski postopek zoper več fizičnih oseb, ki so v okviru mednarodno organizirane hudodelske združbe izvrševali kaznivo dejanje davčne zatajitve, in sicer tako, da so na območju Slovenije vzpostavili skriti obrat za proizvodnjo nezakonitih tobačnih izdelkov.

V predkazenskem postopku, ki ga usmerja specializirano državno tožilstvo in v katerem se preko Europola usklajujejo z organi pregona v drugih državah, so sprva ugotovili več dobav predhodnih sestavin za izdelavo cigaret na območje Slovenije, pri čemer so bili podani utemeljeni razlogi za sum, da so te romale v nezakonit obrat za proizvodnjo neobdavčenih tobačnih izdelkov oziroma cigaret. V zaključni operaciji, v kateri je sodelovalo 40 preiskovalcev NPU ter novomeških in ljubljanskih kriminalistov, so sodelovali tudi uslužbenci sektorja za preiskave Fursa.

Preiskovalci NPU so v okviru preiskave, vključno z zadnjimi hišnimi preiskavami, ugotovili, da je bilo v skritem obratu izdelanih najmanj 2,641.200 cigaret, pri čemer so zasegli tudi najmanj 816 kilogramov rezanega tobaka, 1392 kilogramov tobačnih listov in 425 kilogramov že narejenih, a še ne zapakiranih cigaret. Osumljenci so se na ta način okoristili za približno 730.000 evrov. Zasegli so tudi 170.000 evrov gotovine, celotno strojno proizvodno linijo za izdelavo cigaret, vse potrebne pripomočke in opremo za izdelavo cigaret ter štiri priklopna vozila.