BEC goljufija

Istran je umazan denar pral z nakupom bitcoinov

G.G.
15. 3. 2023, 11.19
Posodobljeno: 15. 3. 2023, 11.22
Deli članek:

Koprski kriminalisti so zaključili preiskavo pranja denarja. Glavno vlogo igra slovenski državljan z območja slovenske Istre.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Ključna ugotovitev preiskave, ki je pripeljala do kazenske ovadbe na Specializirano državno tožilstvo: osumljeni je prek svoje družbe poskušal prikriti izvor za nekaj več kot pol milijona dolarjev (torej okoli pol milijona evrov). Denar je izviral iz kaznivih dejanj goljufij, ki so bile storjene v tujini.

V svojih »poslih« je osumljeni Istran goljufal španske, kitajske in ameriške družbe. Gre za tako imenovane BEC goljufije, pri katerih je značilno, da storilci prestrežejo elektronsko korespondenco poslovnih subjektov in v sklopu obstoječega ali novega poslovnega razmerja predrugačijo fakturo, na način, da spremenijo številko bančnega računa.

S tem so prelisičena podjetja na njegov račun leta 2020 in 2021 nakazala približno pol milijona dolarjev. Izvor umazanega denarja je skušal zakriti z nakupom bitcoinov in nadaljnjim prenosom teh valut. To je storil pri eni od slovenskih kritpo menjalnic. Te prenose je prikazal kot del zakonitega poslovanja njegove družbe, za kar je izdelal več lažnivih računov in pogodb.

Za usluge prikrivanja izvora umazanega denarja si je zadržal približno osem odstotkov od celotnega zneska.