Obsežen požar

Nad Rakitovcem zagorelo, ker je Ljubljančan odvrgel cigaretni ogorek

S.R./STA
9. 2. 2023, 11.44
Deli članek:

Z obsežnim požarom, ki je v torek popoldne izbruhnil nad vasjo Rakitovec v občini Koper, se je v noči na sredo borilo približno 150 gasilcev. Zdaj je znan tudi vzrok požara.

PGD Komen
Gasilci so požar omejili v noči na sredo.

Po navedbah koprskih policistov je obsežni požar na pobočjih Kavčiča, Lipnika in Goliča ob meji med občino Koper in Hrvaško povzročil 40-letni moški z območja Ljubljane. Slednji je v naravo odvrgel cigaretni ogorek. Ocenili so, da je zgorelo približno 100 hektarov trave in nizke podrasti. Policisti še zbirajo obvestila o dogodku. Napovedali so, da bodo po koncu preiskave ustrezno ukrepali.

Delo gasilcev je oviral močan veter, zaradi nizkih temperatur jim je zmrzovala voda v ceveh, hoja po travniških pobočjih v temi pa je bila nevarna. Poleg poklicnih gasilcev iz Kopra, Sežane in hrvaškega Buzeta so v akciji sodelovali člani približno 30 prostovoljnih društev iz celotne Primorske in hrvaške Istre.

Gasilci so bili o požaru obveščeni v torek ob 17.27. Ogenj so omejili približno ob 1. uri, do 7. ure so ga pogasili. V sredo čez dan je območje požara stražilo še približno 30 gasilcev.

Škodo bodo ocenili, ko si bodo območje ogledali gozdarji. Policisti in gasilci so na grobo ocenili, da je zgorelo približno 100 hektarov površine, vendar so poudarili, da je to težko izmeriti, ker se je ogenj širil v t. i. jezikih v različne smeri. Na hrvaški strani meje je ogenj zajel manj kot dva hektarja površin in ni povzročil večje škode.