Boleči prizori

VIDEO: Mama rodila med potresom in pod ruševinami umrla, dojenčica preživela

R.T.
8. 2. 2023, 11.06
Posodobljeno: 8. 2. 2023, 11.12
Deli članek:

Strani svetovnih medijev v teh dneh polnijo pogosto tragične vesti iz Turčije in Sirije, ki ju je opustošil rušilni potres.

Zajem zaslonske slike
Izpod ruševin so jo rešili sorodniki.

Eno bolj dramatičnih reševanj se je odvilo v mestu Jindayris na severozahodu Sirije, kjer so sorodniki izpod ruševin izvlekli živo novorojenko. Kot so pojasnili, je deklico mama rodila malo po potresu, ko je bila družina že pod ruševinami. Mama je v tragediji umrla, prav tako so v potresu življenje izgubili dekličin oče, njeni štirje sorojenci in teta. Reševalci pa so izpod ruševin uspeli rešiti dojenčico, umazano od prahu, a živo. Novorojenka je pristala v bolnišnici v bližnjem mestu Afrin.

Zgradba, v kateri je živela družina, je le ena od približno 50 porušenih zgradb v mestu, ki je pod nadzorom sirskih upornikov.
»Slišali smo glas in kopali,« je včeraj za tiskovno agencijo AFP pojasnil stric novorojenke Khalil al-Suwadi, ki je skupaj s sorodniki kmalu po potresu pritekel do porušenega bloka. »Očistili smo prah in našli novorojenko s še nedotaknjeno popkovino. Prerezali smo jo, bratranec pa jo je odpeljal v bolnišnico.« Po navedbah pediatrov je imela na telesu več odrgnin in ran, bila pa je tudi podhlajena. Po zadnjih informacijah enega od zdravnikov je njeno zdravstveno stanje »stabilno.«

Njeno mamo Afroo, očeta Abdullaha in štiri sorojence so že pokopali v skupnem grobu.