Nepričakovano

Tošič in družba priznali krivdo

J.V./STA
19. 1. 2023, 12.40
Posodobljeno: 19. 1. 2023, 13.04
Deli članek:

Tožilstvo predlaga kazen v višini že prestanih kazni v zaporu.

Bobo
Zadeva Balkanski bojevnik: Dragan Tošić (v sredini) in soobtoženi na sodišču.

Prvoobtoženi v zadevi Balkanski bojevnik Dragan Tošić je danes na ponovljenem sojenju priznal krivdo, enako je storila večina soobtoženih. Sodnica je že sprejela Tošićevo priznanje in priznanje Jakoba Remškarja, ostale naj bi obravnavali v ponedeljek. Tožilstvo predlaga kazen v višini že prestanih kazni v zaporu.

Gre namreč že za tretje sojenje v zadevi Balkanski bojevnik. Obtoženi dvanajsterici specializirani tožilki očitata, da so v letih 2008 in 2009 na veliko trgovali s kokainom, organizirali prevoze te droge iz Južne Amerike, predvsem Urugvaja, v Evropo, v Slovenijo in nato Italijo, povezani pa naj bi bili s srbskim narkokraljem Darkom Šarićem. Aretacije so potekale leta 2010.

Na prvem sojenju, končalo se je novembra 2012, je bila večina obtoženih oproščena, tudi Tošić. Višje sodišče je nato sodbo razveljavilo in odredilo novo sojenje, na katerem je bila marca 2018 večina spoznana za krive. Vključno s Tošićem. Sredi leta 2019 je bila sodba v večjem delu potrjena na višjem sodišču, a jo je več kot dve leti kasneje razveljavilo vrhovno sodišče, ker naj bi bil del dokazov pridobljen na nezakonit način. 

Tošića, Remškarja, Dragana BeljkašaPetra Khermayerja in Marka Bublića, ki so še prestajali kazen, so takrat izpustili iz zapora na Dobu. Tošić, ki je bil obsojen na 15 let, je do takrat v zaporu prestal približno osem let.