Grozljivo

Jakub zažgal hišo, v kateri sta spala starša, in izginil?! Policija ga vodi kot pogrešanega

J.V.
17. 1. 2023, 19.15
Posodobljeno: 17. 1. 2023, 19.58
Deli članek:

28-letni napol slepi duševni bolnik s samomorilnimi nagnjenji je še vedno na begu.

HZS Moravskoslezského kraje
Jakub je zažgal hišo svojih staršev.

Primer nočnega požara v družinski hiši v češkem kraju Ostrava dobiva nove grozljive razsežnosti, poroča portal Blesk.cz. Jakub Dostalik, duševno moteni mladenič, naj bi v ponedeljek ponoči namerno zažgal družinsko hišo, v kateri sta spala starša. Mamo in očeta 28-letnika je zbudilo šele posredovanje gasilcev. Napol slepi Jakub, ki ima hude psihične težave, tudi samomorilna nagnjenja, pa je med požarom izginil in je še vedno na begu.

HZS Moravskoslezského kraje
Ogenj v strehi družinske hiše.

"Pojma nimamo, kje je, doma je pustil svoj telefon in izginil," je dejal Jakubov oče novinarjem Bleska, ki so ga ujeli med čiščenjem kupa zoglenelih ruševin znotraj hiše. Škoda je ocenjena na milijon čeških kron (več kot 40 tisoč evrov).Hiša bo potrebna temeljite obnove, trenutno ni primerna za bivanje. "Zakaj je gorelo? Nočem razmišljati o tem, čakamo na rezultate preiskave," je še poudaril.

HZS Moravskoslezského kraje
Gašenje požara.

Gasilci so 28-letika iskali že med gašenjem, zaman. Mladeničeva mati pa se je med evakuacijo zgrudila. "Na kraj je bil poklican psiholog," je za Blesk razkril gasilec Lukáš Popp. "Vzrok požara preiskujeta gasilska služba in policija, tuje krivde ni mogoče izključiti," je poudarila kriminalistka Eva Michalíková. Policija in gasilci Jakuba vodijo kot pogrešano osebo. "Zaradi psihičnih težav bi lahko bil v neposredni življenjski nevarnosti. V preteklosti je imel samomorilne težnje," je še izpostavila Michalíková.

HZS Moravskoslezského kraje
Posledice požara.

Pogrešani prihaja iz tradicionalno kmečke družine, ob požgani hiši je nekoč stal hlev. "Včasih je za kmetijo skrbel mladeničev dedek. Potem so hlev porušili in kmetovanja je bilo konec. Ne vem, s čim se je družina preživljala oziroma ukvarjala po tem," je za Blesk dejal moški, ki ima v neposredni bližini hiše vrt. V tamkajšnji koloniji vrtičkarjev se sicer širijo informacije, da je mladenič prihajal v nesoglasja z mamo in očetom in da je celo napovedoval, da si ju želi zažgati.

HZS Moravskoslezského kraje
Policija in gasilci 28-letnika vodijo kot pogrešanega.