Eden od "smrtnih grehov"

VIDEO: Dars objavil nore posnetke dogajanja na slovenskih avtocestah

S.R.
30. 11. 2022, 11.26
Posodobljeno: 30. 11. 2022, 11.49
Deli članek:

Ustavljanje na odstavnem pasu, kadar to ni nujno, se šteje za enega od "sedmih smrtnih grehov" na avtocesti.

Dars
Prizor s posnetka, ki ga je objavil Dars.

"Saj ni res, paje. Tile primeri bi se lahko kmalu tragično končali!" so ob objavi posnetkov s slovenskih avtocest zapisali pri Darsu. Dodali so, da se je v primeru, ko je treba nujno ustaviti na odstavnem pasu ali v odstavni niši, treba zavedati, da "na cestišču niste varni. Zato se čim prej umaknite za varnostno ograjo."

Kot je na svojem spletišču pojasnila Slovenska policija, so najhujše kršitve na avtocestah prevelika hitrost, prekratka varnostna razdalja, vzvratna vožnja, prehitevanje po desni strani, hoja po avtocesti, vožnja v nasprotno smer in ustavljanje na odstavnem pasu, kadar to ni nujno. To je po njihovih navedbah "sedem smrtnih grehov" na avtocesti, ki so za vse udeležence v cestnem prometu izjemno nevarni.

Kar zadeva odstavni pas avtoceste in hitre ceste, je tam prepovedana vožnja, parkiranje ali ustavitev, razen v sili in ob ustavitvi zaradi nudenja potrebne pomoči. Voznik lahko svoje vozilo ustavi na parkirnih prostorih počivališč, nikakor pa ne na odstavnih pasovih ali celo na vozišču.