Manipulacije s tahografi

FOTO: Lažejo, da spijo, a dejansko vozijo, naprave pa dobro skrivajo

S.R.
30. 11. 2022, 10.18
Posodobljeno: 30. 11. 2022, 10.33
Deli članek:

Finančna uprava Republike Slovenije (Furs) opozarja na nevarno prakso, ki je tudi huda kršitev.

Furs
Ustavili so tri, vsi trije so manipulirali.

Novomeški uslužbenci mobilnega oddelka Fursa so 13. novembra med kontrolo prometa ustavili tri tovorna vozila in preverili, ali je zapisovalna oprema na njihovih vozilih ustrezna. Pri vseh treh so ugotovili, da imajo nameščeno »manipulativno napravo,« ki omogoča manipulacijo z zapisovalno napravo, tako imenovanim tahografom.

Vsem trem voznikom so odredili pregled opreme v za to pooblaščeni delavnici, kjer so ugotovili, da delovanje tahografov ni bilo pravilno.

Furs
Naprave dobro skrijejo.

Kot so pojasnili pri Fursu, gre za zgolj enega od načinov manipulacije s tahografi in primer ene najhujših kršitev. Tahografi tako kažejo, da voznik počiva, ko v resnici vozi. »Preutrujeni vozniki, ki ne opravijo zakonsko predpisanega počitka, predstavljajo veliko grožnjo glede varnosti vsem udeležencem v cestnem prometu,« so zapisali, pri čemer so poudarili, da je odkrivanje tovrstnih kršitev zelo kompleksno. Terja namreč specifična znanja in poglobljen pristop, ob tem pa se pojavljajo vedno nove oblike manipulacij, naprave pa nameščajo na skrita mesta.