19-letnik

Priznal krivdo za rasistično motivirani strelski napad

J.P./STA
28. 11. 2022, 18.54
Posodobljeno: 28. 11. 2022, 18.59
Deli članek:

Maja je s polavtomatsko puško vstopil v trgovino in ubil deset ljudi, tri pa ranil.

Profimedia
Payton Gendron

19-letni Payton Gendron je danes priznal krivdo za rasistično motivirani strelski napad na trgovino v Buffalu v zvezni državi New York, kar pomeni, da bo preostanek svojega življenja preživel v zaporu.  Možnosti pogojnega izpusta ne bo imel. Krivdo je priznal po vseh točkah obtožnice, do zločinov iz sovraštva in terorizma. Zaradi zločinov iz sovraštva ga hkrati v ločenem postopku preganja tudi zvezno tožilstvo.

Mladenič je po aretaciji policiji povedal, da je napad izvedel v imenu "ohranitve bele prevlade" v ZDA. Streljal je na naključne ljudi, nato pa se mirno predal policistom.

Strelski pohodi se nadaljujejo

Kmalu po Gendronovem zločinu je strelec v Uvaldeju v Teksasu s polavtomatsko puško ubil 19 osnovnošolcev in dve učiteljici. Zvezni kongres je po tem prvič po dolgih letih v manjši meri zaostril orožarsko zakonodajo.

Strelski pohodi v ZDA se medtem nadaljujejo. Pred kratkim je tako odmeval napad na LGBTQ klub v Colorado Springsu, kjer je napadalec ubil pet ljudi. Kmalu zatem je prišlo do novega strelskega pokola v trgovini Walmart v Virginiji, ki je bil prav tako izvršen z zakonito kupljenim orožjem.

Demokrati na čelu s predsednikom ZDA Joejem Bidnom so sedaj okrepili prizadevanja za uvedbo prepovedi polavtomatskih jurišnih pušk, republikanci pa so proti vsakršnim novim omejitvam in prepovedim glede orožja.