Dve desetletji na begu

Se je italijanski mafijec potikal po Siriji? Okoli aretacije veliko skrivnosti ...

R.T.
16. 11. 2022, 20.55
Deli članek:

Italijanski mafijec Bruno Carbone, ki je bil na begu od leta 2003, je včeraj končno pristal v italijanskem zaporu.

Europol
Bruno Carbone

Bruna Carboneja bodo lahko zdaj končno črtali z Europolovega seznama najbolj iskanih oseb, na katerem je prebil skoraj dve desetletji. Včeraj so ga aretirali na letališču v Rimu, a je okoli njegove aretacije še vedno veliko skrivnosti. Po nekaterih poročilih naj bi ga v roke italijanskih organov pregona izročili iz Sirije, kjer naj bi ga prijeli.

45-letni Bruno Carbone je bil sicer desna roka nekdaj prvega moža mafijske združbe Camorra Raffaeleja Imperialeja, ki so ga avgusta lani aretirali v Dubaju. Carbone je bil na begu od leta 2003, sodišče v Catanii pa ga je zaradi trgovine s prepovedanimi drogami v odsotnosti obsodilo na 20-letno zaporno kazen. Italijanska policija več informacij o njegovi aretaciji ni razkrivala. Po poročanju italijanskih medijev naj bi tudi Carboneja aretirali v Dubaju, po navedbah Mohammeda Sankarija, uradnika z območja na severozahodu Sirije, ki je pod nadzorom islamistične skupine Hayat Tahrir al-Sham, pa naj bi ga marca zajeli na njihovem ozemlju. Sankari je še dejal, da se je Carbone želel prebiti do regij, ki so pod nadzorom režima Bašarja al Asada. Ker se je italijanski pravosodni minister Carlo Nordio včeraj ponoči za aretacijo javno zahvalil pravosodnemu ministru Združenih Arabskih Emiratov, nekateri italijanski mediji šekulirajo, da so ZAE morda služile le kot posrednik.

Odkar je bil na begu, naj bi Carbone večino časa preživel v Dubaju. V Združenih Arabskih Emiratih so že decembra 2020 naznanili, da so ga aretirali, a so pozneje ugotovili, da imajo v rokah napačno osebo. V resnici so aretirali italijanskega poslovneža Domenica Alfana iz Neaplja, ki je v Dubaj prispel s svojo soprogo. Po 32 dneh v priporu so ga izpustili.