Namesto kisika je dobil smejalni plin

Začetek sojenja v 'aferi smejalni plin' - kriva malomarnost pri montaži v bolnišnici?

E.J./STA
6. 11. 2022, 10.24
Posodobljeno: 6. 11. 2022, 10.34
Deli članek:

Po praznikih bo pred sodnika stopila šesterica obtoženih v aferi smejalni plin iz leta 2016. Gre za primer smrti bolnika v urgentnem centru šempetrske bolnišnice, ki je zaradi napačne montaže cevi namesto kisika dobil dušikov oksidul.

profimedia
Šest obtoženih se bo moralo izreči o krivdi za smrt bolnika zaradi malomarnosti pri montaži plinskih napeljav v urgentnem centru šempetrske bolnišnice.

Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici se bo v sredo s predobravnavnim narokom začelo sojenje v zadevi smejalni plin. Šest obtoženih se bo moralo izreči o krivdi za smrt bolnika zaradi malomarnosti pri montaži plinskih napeljav v urgentnem centru šempetrske bolnišnice. Obtožnica petim obtoženim očita povzročitev nevarnosti pri gradbeni dejavnosti, enemu pa povzročitev splošne nevarnosti, ker so v novem urgentnem centru šempetrske bolnišnice napačno priklopili cevi za kisik in smejalni plin.

Okrožno državno tožilstvo je v zvezi s tragičnimi dogodki na šempetrski urgenci na novogoriško okrožno sodišče vložilo zahtevo za preiskavo zoper devet osumljenih oseb. Preiskava je bila zaključena novembra 2020, obtožnico zoper šest moških pa je novogoriško tožilstvo na sodišče vložilo februarja lani.

Napaka ob gradnji

Preiskavo je marca 2016 sprožila nepričakovana smrt 52-letnega moškega, ki se je poškodoval na delu. Kljub temu, da njegove poškodbe niso bile tako hude, da bi bile usodne, je moški v bolnišnici umrl. V reanimacijski sobi so ga namreč priklopili na cev, iz katere naj bi mu dovajali kisik, a je zaradi napake na instalaciji ob gradnji urgentnega centra iz cevi izhajal dušikov oksidul oziroma smejalni plin.