Na terenu strokovnjaki

FOTO: Je helikopter s slovensko družino strmoglavil zaradi slabih vremenskih razmer?

S.R.
5. 11. 2022, 19.39
Posodobljeno: 5. 11. 2022, 21.43
Deli članek:

Na kraj tragedije v Apuliji, v kateri je življenje izgubilo sedem oseb, vključno s štirimi slovenskimi turisti, je svoje izvedence poslala tudi italijanska agencija za varnost v letalstvu.

Profimedia
V strmoglavljenju helikopterja je umrl 64-letni italijanski zdravnik Maurizio De Girolamo.

Kot smo že poročali, je v soboto dopoldne severno od mesta Foggia v italijanski deželi Apulija strmoglavil helikopter s sedmimi osebami na krovu. Pilota, 64-letni italijanski zdravnik in štirije slovenski turisti, vključno z družino s 13-letno deklico, so bili na mestu mrtvi. Helikopter, ki je vzletel s Tremitskega otočja nedaleč od apulijske obale, je nad kopnim izginil z radarja, pristojni pa so nemudoma začeli z obsežno iskalno akcijo. Razbitine so našli na težko dostopnem terenu na območju med krajema San Severo in Apricena. Med žrtvami je tudi direktor tehnike na PRO PLUSU 54-letni Boštjan Rigler, kar so že potrdili na portalu 24ur. Po poročanju italijanskih medijev so v nesreči umrli še 44-letni Jon Rigler, 44-letna Mateja Curk Rigler, 13-letna Liza Rigler, 64-letni zdravnik Maurizio De Girolamo ter pilota Luigi Ippolito in Andrea Nardelli

Profimedia
V nesreči je življenje izgubil pilot Andrea Nardelli.

Več hipotez

Strokovnjaki italijanske agencije za varnost v letalstvu (ANSV) po poročanju časnika Corriere Della Sera zdaj preiskujejo, kaj natančno je šlo med letom narobe. Znano je, da so bile na območju slabe vremenske razmere, posledično pa je bila slaba tudi vidljivost. Je bila posredi tudi mehanska napaka, ali pa je bila tragedija posledica izgube orientacije pilota zaradi slabe vidljivosti? Odgovorov še ni. Strokovnjaki agencije ANSV so se že zakopali v dokumentacijo, povezano z vzdrževanjem helikopterja, načrtom njegovega leta in izkušnjami obeh pilotov. Proučujejo tudi razbitine na kraju nesreče. Na mizi so vse hipoteze, vključno s to, da je bila nesreča preprosto posledica slabih vremenskih razmer. Po poročanju časnika so na območju v času strmoglavljenja zabeležili sunke vetra s hitrostjo 35 kilometrov na uro, prav tako je deževalo, a nasplošno razmere naj ne bi bile take, da v njih helikopter takšne velikosti ne bi smel leteti.

Profimedia
Še ena žrtev tragedije, italijanski pilot Luigi Ippolito.

S helikopterjem so stik izgubili ob približno 10.40 uri, njegova nadaljnja pot pa zaenkrat ostaja neznanka. Znano je le mesto, kjer je strmoglavil. Iz Tremitov je bil sicer namenjen v Foggio, kar je bila tudi njegova redna linija, po prvih informacijah pa pilota kontroli leta pred strmoglavljenjem nista javila nobenih težav. Po ocenah strokovnjakov se zaradi izjemno slabe vidljivosti morda sploh nista zavedala, da je kar koli narobe z njuno prostorsko orientacijo.

Helikopter, ki je bil izdelan leta 2001, je glede na uradno dokumentacijo certifikat o plovnosti prejel novembra 2020. Pred tem so ga evropska podjeta uporabljala za razne prireditve, kot je denimo tekmovanje Formula 1, še poroča časnik.