Preiskava tožilstva

Bo kdo odgovarjal za 11 umrlih med fenomenom "vodne bombe" v Italiji

J.V./STA
20. 9. 2022, 13.56
Posodobljeno: 20. 9. 2022, 14.18
Deli članek:

Italijansko tožilstvo preiskuje okoliščine smrtonosnih neurij minuli teden.

facebook
Posledice neurja v Italiji.

Tožilstvo v italijanskem mestu Ancona je začelo preiskavo okoliščin, povezanih s smrtonosnimi neurji, ki so prejšnji teden prizadela deželo Marke v osrednji Italiji in terjala najmanj 11 življenj. Po navedbah tožilstva regionalne oblasti med drugim niso sprožile opozorilnih alarmov. Ena od stvari, ki jih tožilstvo preiskuje, je tudi to, da mesta v pokrajini Marke, ki so jih prejšnji teden prizadela smrtonosna neurja, o tem niso bila vnaprej opozorjena, je za italijansko televizijo RAI dejala glavna tožilka v Anconi Monica Garulli. Dodala je, da je preiskava sicer v začetni fazi.

Znanstveniki sicer vseskozi opozarjajo, da podnebne spremembe, za katere je kriv človek, povzročajo, da so ekstremni vremenski dogodki, kot so omenjena neurja, pogostejši in intenzivnejši. Podnebne spremembe je med petkovim obiskom prizadetih območji omenil tudi italijanski premier Mario Draghi. "To, kar se je zgodilo danes, kaže, da je boj proti podnebnim spremembam temeljnega pomena," je dejal. Po zadnjih podatkih je v četrtkovih in petkovih neurjih v deželi Marke umrlo 11 ljudi, dve osebi, osemletni deček in 56-letna ženska, pa sta še vedno pogrešana.

V Markah je v četrtek popoldne po več mesecih suše v samo dveh urah padlo 400 litrov dežja na kvadratni meter, kar meteorologi označujejo kot fenomen t. i. vodne bombe. Takšna količina dežja namreč predstavlja tretjino ali celo polovico vseh pričakovanih letnih padavin v tej deželi. Po podatkih, ki jih je objavil italijanski nacionalni raziskovalni svet (CNR), je šlo za najintenzivnejšo nevihto v zadnjih desetih letih, ki jo je po vsej verjetnosti povzročila izjemna poletna vročina. Močno deževje je v četrtek popoldne sprožilo številne zemeljske plazove ter velike hudournike vode in blata, ki so opustošili več obalnih krajev. Gmotna škoda je ogromna.