Vsi so dobrodošli

VIDEO: Kako Putin v zloglasno skupino Wagner novači najhujše ruske kriminalce

J.V.
15. 9. 2022, 09.13
Posodobljeno: 15. 9. 2022, 13.22
Deli članek:

Skupina Wagner je ruska paravojaška organizacija, zasebna najemniška vojska, ki ji pravijo tudi vojska duhov ali Putinova skrivna vojska.

arhiv Reporterja
Ruski plačanci iz zasebne vojaške agencije Wagner group.

Skupina Wagner je ruska paravojaška organizacija, zasebna najemniška vojska, ki se bori v državah, kjer ima Rusija geopolitični interes, a hkrati tam ne želi biti preveč opazna. Pravijo ji tudi vojska duhov ali Putinova skrivna vojska, na katero letijo očitki o vojnih hudodelstvih v Afriki, Siriji in zdaj v Ukrajini.

Vojska je v zasebni lasti, vendar je njeno upravljanje in delovanje globoko prepleteno z rusko vojaško in obveščevalno službo. Skupino Wagner naj bi financiral Jevgenij Prigožin, poslovnež, ki je tesno povezan z Vladimirjem Putinom. Na posnetku, ki je zaokrožil na Twitterju, Prigožina vidimo v enem od ruskih zaporov, kako z megafonom paradira med obsojenci in novači nove člane.

Trije smrtni grehi; če vas ujamejo, imate pri sebi dve granati ...

Zbranim kriminalcem uvodoma potarna, da je konflikt v Ukrajini zapleten, bolj kot vojne v Afganistanu in Čečeniji. Prvi smrtni greh je dezerterstvo, predaja ali umik ne prideta v poštev. Če vas ujamejo, imate pri sebi dve granati. Drugi smrtni greh so alkohol in droge. Tretji plenjenje, tudi posilstvo "lokalnih žena, flore, favne, moških, česarkoli." Kot še pravi, naj bodo kandidati stari od 22 do največ 50 let, če so v res dobri psiho-fizični formi, mlajši od 22 pa za pristop potrebujejo dovoljenje skrbnikov.

Prvi obsojenci, ki so se borili v skupini Wagner, so bili skupina 40 iz kolonije v Sankt Petersburgu, in sicer julija na območju Vuhlehirske elektrarne. Trije so v masakru z noži izgubili svoja življenja, umrli kot narodni heroji, med njimi 52-letnik, ki je prestajal 30 letno zaporno kazen, še poudarja Prigožin.