Pogrešane so 4 osebe

Skrivnostno strmoglavljenje zasebnega letala več tisoč ljudi spremljalo v živo

E.J./STA
5. 9. 2022, 09.34
Posodobljeno: 5. 9. 2022, 10.16
Deli članek:

Letalo je pričelo izgubljati višino ter hitro spreminjati smer, nato pa strmoglavilo v morje. Tragedijo pa si je v živo preko spletne aplikacije flightradar24 ogledalo več tisoč ljudi, poročajo tuji mediji.

profimedia
Letalo cessna 551, ki je strmoglavilo v Baltsko morje, je bilo v lasti nemške družine, ki je bila na krovu.

V Baltsko morje je v nedeljo zvečer strmoglavilo manjše zasebno letalo Cessna 551 s štirimi osebami na krovu. Poleg pilota naj bi bila na krovu še tričlanska družina iz Nemčije - oče, mati in hči, letalo pa naj bi bilo v njihovi lasti. Avstrijska tiskovna agencija APA medtem poroča, da naj bi šlo za letalo nemškega podjetja, ki je bilo registrirano v Avstriji, zato se domneva, da gre za avstrijske državljane.

So bile krive težave s pritiskom?

Letalo je bilo na poti iz Španije v nemški Köln, a je zgrešilo smer in se znašlo daleč nad Baltskim morjem. Zakaj točno, še ni povsem jasno.

Letalo je bilo namenjeno iz Jereza v Španiji v Köln v Nemčiji. Kmalu po vzletu je pilot poročal o težavah s pritiskom v kabini, stik s kontrolorji zračnega prometa pa se je prekinil kmalu po tem, ko je letalo zapustilo Iberski polotok. Kot poročajo tuji časniki, naj bi letalo v Baltsko morje strmoglavilo po petih urah letenja.

Iz Nemčije, Danske in Švedske so poslali bojna letala, da bi vzpostavili stik s posadko v zraku, vendar v letalu niso videli nikogar, je povedal vodja švedske reševalne operacije Lars Antonsson. "Letalo je letelo razmeroma stabilno, dokler se ni približalo obali Latvije in začelo hitro izgubljati višino, " je povedal. Medtem pa  francoska tiskovna agencija AFP poroča, da naj bi letalo strmoglavilo zato, ker mu je zmanjkalo goriva. "Zaradi težav s pritiskom bi lahko pilot in potniki izgubili zavest. To se lahko zgodi hitro, zlasti na višinah, na katerih letijo majhna letala," pa je povedal strokovnjak za letalsko varnost. 

V zadnjem času je zelo popularna mobilna aplikacija flightradar24, kjer lahko v živo spremljate pot letal in tudi ta let je v živo spremljalo več tisoč ljudi, poročajo nemški mediji in izpostavljajo, da je spremljanje letov v živo nekaj, kar očitno rado počne veliko ljudi, saj se je pojavilo več komentarjev ljudi, ki so dogodek spremljali v živo in o njem poročali.

Ti so poročali, da je letalo približno 20 minut pred 20. uro pričelo izgubljati višino ter hitro spreminjati smer. Po petih minutah neobičajnega letenja je strmoglavilo v morje ob obali Latvije.

Našli le razbitine

Letalo je dvakrat spremenilo smer, blizi Kölna in nato še v Franciji, še poročajo, dokler ni strmoglavilo nad Baltskim morjem. Na kraj nesreče so prispele reševalne ekipe s čolni in helikopterji iz Latvije, Litve in Švedske. Zaenkrat so odkrili le sledi nafte in manjše kose razbitin, a ostaja malo upanja, da bi koga našli živega.