Obsojeni Kosovar

Več kot sedem let zaporne kazni za migrantovo smrt

Sijan Pretnar
23. 8. 2022, 20.56
Deli članek:

Sedem let in tri mesece zapora si je prislužil komaj 19-letni Yll Gashi, državljan Kosova, ki je lani decembra s kombijem, polnim prebežnikov, bežal pred policisti. Po 45 minutah nevarne vožnje in približno 80 kilometrih od Kozine do Ljubljane je s kombijem trčil v drog semaforja. Eden od šestih migrantov nesreče ni preživel.

Primožič Tomaž
Gashi je kombi vozil brez vozniškega dovoljenja, po avtocesti proti Ljubljani je divjal tudi do 180 km/h.

Na koprskem okrožnem sodišču je pred dnevi dobila epilog še ena od zgodb, ki kažejo na to, da organizatorji ilegalnih prehodov meje res nimajo nobenih zadržkov in jih vodi le želja po dobičku. Decembra so za prevoz ilegalnih migrantov pridobili štiri mlade; komaj polnoletnega Ylla Gashija, državljana Kosova, ki s starši živi v Postojni, takrat 18-letnega Aljaža Kalužo, njegovo leto starejše dekle Claudio Šorli in 18-letnega Denisa Handanovića, ki so vsi doma iz Postojne.

Brezglavi beg se je končal v semaforju

Policisti so sumljiv kombi Peugeot Boxer 19. decembra lani opazili pri bencinski črpalki na Kozini in mu začeli slediti. Voznik je zapeljal na avtocesto, z njim pa so kmalu povezali še opel astro, ki je vozila tik pred njim. Kalužo, ki je vozil opel astro (z njim sta bila še Claudia Šorli in Hadanović), so policisti ustavili na izvozu za Senožeče.

Gashi, ki je vozil kombi s šestimi prebežniki, je bežal vse do Ljubljane, kjer je v semaforiziranem križišču na Tržaški cesti najprej trčil v avto, ki je stal pred rdečo lučjo, nato pa še v steber semaforja. V kombiju je bilo šest državljanov Turčije kurdske narodnosti. Dvaindvajsetletni migrant je med premetavanjem utrpel tako hude poškodbe, tudi glave, da mu reševalci niso mogli več pomagati. Še trije migranti so utrpeli hude poškodbe, zlome vratnih in prsnih vretenc, stegnenice, obraznih kosti.

pu koper
Kombi je v semaforiziranem križišču na Tržaški cesti najprej trčil v avto, ki je stal pred rdečo lučjo, nato pa še v steber semaforja.

Koprski kriminalisti in nato tožilstvo so Gashija ovadili treh kaznivih dejanj. Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države je skupaj z neznanimi sostorilci, vodičem z vzdevkom Afganistanec in s tremi Postojnčani v izvidnici, storil v hudodelski združbi, pri čemer je ogrozil življenje in zdravje migrantov. Trojica je v opel astri vozila pred ali za kombijem, da bi voznika opozarjala na policiste. Vsi štirje bi za to dobili plačilo, delež od treh tisoč evrov, kolikor so jih organizatorji ilegalnega prehoda zahtevali od tujcev.

Sklenil sporazum o priznanju krivde

Gashi je storil še kaznivi dejanji nevarne vožnje in preprečitve uradnega dejanja uradni osebi. Od lanskega decembra je v priporu, s Kalužo, Claudio Šorli in Handanovićem se je na sodišču prvič srečal v začetku junija, a so narok preložili. Gashi je s tožilstvom nato sklenil sporazum o priznanju krivde, v katerem se je dogovoril za enotno kazen sedmih let in treh mesecev zapora, ki jo bo prestajal na polodprtem oddelku; tri leta zapora in tri tisoč evrov denarne kazni zaradi prevažanja migrantov, še tri leta za nevarno vožnjo ter leto in sedem mesecev zaradi preprečitve uradnega dejanja.

Zaradi nevarne vožnje je tožilstvo dodalo obvezen varnostni ukrep odvzema vozniškega dovoljenja kategorije B za pet let, kar v njegovem primeru pomeni, da vozniškega dovoljenja ne more dobiti še pet let po prestani kazni.

Pomočniki bodo kazen odslužili z delom

Za ostale tri pa je tožilka Nataša Valentič Kuštra v primeru priznanja krivde – ob upoštevanju omilitvenih določil – poleg denarne kazni predlagala po dve leti zapora, kazen pa bi lahko odslužili z delom v splošno korist. Gashi je sodnici Barbari Franca na naroku pred dnevi kratko odgovoril, da krivdo prizna. »Priznam dejanje, žal mi je za to, kar se je zgodilo, in se ne bo več ponovilo,« je za njim odgovoril Kaluža, podobno je dejala še Claudia Šorli, s katero imata osemmesečno dojenčico (ob dejanju je bila stara mesec in pol). Krivdo je priznal in dejanje obžaloval tudi Handanović.

»Nisem se zavedal posledic, obžalujem«

Sodnica je sporazum in priznanja krivde sprejela. Ob izreku kazni je četverica dejanje ponovno obžalovala. »Nisem se zavedal posledic tega dejanja. Iskreno obžalujem,« je dejal Gashi. Zagovorniki obtoženih so v zaključnih besedah opozorili na posebne olajševalne okoliščine, predvsem njihovo mladost, dosedanjo nekaznovanost, obžalovanje. »Dogodku je botrovala mladoletniška nerazsodnost oziroma neumnost,« je povzel Kalužev odvetnik Timon Hren.

Sodnica je Gashija obsodila na dogovorjeno kazen, podaljšala mu je pripor in ugodila njegovi prošnji, da bo takoj začel prestajati kazen na polodprtem oddelku. Tudi Kaluži, Claudii Šorli in Handanoviću je prisodila kazen, ki jo je predlagalo koprsko tožilstvo. Dve leti zapora bo vsak odslužil s 1440 urami dela v splošno korist, Kaluža in Handanović bosta morala plačati še tisoč evrov, Claudia Šorli pa 500 evrov denarne kazni.

pu koper
migranti-nesreca